Sofia Sira utsedd till årets lärare i Nykvarn

av Katrin Nilsson

 

Sofia Sira

Sofia Sira fick för bara några dagar sedan reda på att hon blivit utsedd till årets lärare i Nykvarn.

– Det känns overkligt, men det är klart att jag är stolt. Jag trodde nog inte att jag skulle få den utmärkelsen.

Sofia som arbetar som lärare i teknik och No i årskurs sju till nio på Lillhagaskolan fick i våras reda på att hon blivit nominerad. Nu har hon fått beskedet att hon vunnit och kommer att få pris under Lärargalan på Cirkus i Stockholm.

Terminen har inte börjat, så Sofia har inte träffat sina elever men hon har fått sms och mejl med många grattis.

– Det är många som tycker att det är väldigt roligt och gratulerar.

Dessutom har Sofia blivit ordentligt firad av kollegor och representanter från kommunen.

– Jag trodde att jag kanske skulle kunna låta det glida lite mer förbi, men det gick ju inte.

Eleven som nominerat Sofia har numera slutat högstadiet och går i gymnasiet. I motiveringen beskriver hen om en speciell händelse.

”Bara att du på din rast satte dig ner och lyssnade på mig och visade att du verkligen brydde dig. Du gav mig motivationen jag tappat och fick mig att klara av grundskolan […] Skolan handlar inte bara om att få så bra betyg som möjligt eller att får bästa resultatet på provet, det är viktigt att skolan är en säker och trygg plats för både lärare och elever. Detta var något du verkligen stod för och drev framåt.”

Eleven berättar om en särskild dag som också Sofia minns.

– Jag kommer ihåg den, men jag kanske inte förstod att den var så avgörande. Den har berört mig och hängt med mig också. Det är någonting som jag kommer bära med mig såklart. Bara själva motiveringen var helt fantastisk.

Det här var under en period när Sofia sett att eleven hade det jobbigt.

– Just den här dagen tänkte jag att nu måste jag fråga, så jag behöll eleven efter lektionen och undrar hur det var. Då blev eleven berörd, berättar vad som har hänt och öppnade till slut faktiskt upp sig.

På det sättet tänker Sofia att den här eleven fick hjälp att komma vidare. Eftersom det var en känslig situation kan hon inte säga mer om detaljerna.

Hon är rörd över att den här eleven efter att ha gått vidare till gymnasiet varit motiverad att nominera henne.

– Att inte bara tänkt tanken utan faktiskt gjort det och skrivit en väldigt fin motivering.

Sofia trivs med sitt arbete i skolan.

– Det bästa med att vara lärare är såklart eleverna. Jag tycker att det är otroligt roligt att få lära känna dem, vara en del av deras liv och utveckling.

Att vara lyhörd och inkännande tycker Sofia är en bra egenskap för en lärare.

– Det är så olika vad elever behöver. Jag är bra på att prata med dem och visa att jag bryr mig. Jag tror att en bra lärare har mycket empati och sunt förnuft. Självklart behöver man ämneskunskaperna också, men i mitt fall tror jag att de mjuka värdena är min styrka.

Vissa situationer kan kräva lite mer av en lärare.

– Det som kan vara svårt är när man ser att elever inte mår bra eller inte når dit de vill, för ambitionen är att de ska lyckas och känna att deras tid i skolan är värdefull.

Att Sofia valde läraryrket berodde på att hon helt enkelt började jobba på en skola och trivdes med det. Hon tänkte också att hon kunde använda sina egna erfarenheter från sin studietid.

– Jag kände att det här måste gå att göra roligare och bättre.

Vissa dagar är speciellt motiverande när man är lärare.

– När en elev har lyckats med någonting och man får se glädjen och stoltheten hos någon som utvecklas. Det är helt klart dagar när det är extra värt att vara lärare.

Läs även:

Lämna ett svar