
Mycket vatten har runnit under broarna sedan den första Gruvans dag för ett trettiotal år sedan. Till årets evenemang har föreningen bjudit in extra många hantverkare och öppnat hela gruvområdet.
– Det är en viktig sak för föreningen att vi visar upp vad som finns på Skottvång. Det här och Kolarveckan är årets höjdpunkter, berättar Gunnar Nygren, ordförande i Östra Sörmlands gruvförening.
Traditionen med Gruvans dag har funnits i ett trettiotal år.
– Det är roligt. Gruvans dag är en högtid i trakten här. Det kommer många och det blir som en mötesplats för människor.
Varje år bjuder man in ett antal hantverkare och i år är det 39 stycken anmälda hittills, vilket är fler än vanligt.
– Det är hantverksmarknaden som är huvudgrejen. De kommer från hela Sörmland och det är inte krimskrams de säljer. Det är traditionellt hantverk de gör själva, mycket textil och trähantverk.

Bland mycket annat kan man på marknaden hitta mathantverk som honung och bröd samt nyheterna för i år, som är keramik och smide. Här kommer man också att kunna kika på hantverket praktiskt för en av keramikerna har med sin drejskiva och kommer att visa hur man tillverkar krukor och skålar.
– Dessutom kommer man att kunna prova på att smida själv i smedjan som är specialöppen den här dagen, berättar Gunnar.
Östra Södermanlands gruvförening tycker att det är viktigt att man kan besöka samtliga föreningens hus på gruvområdet under den här dagen.
– Det är en grej att vi öppnar allt som finns här. Vi har smedjan och museet. Sedan finns ett torp som heter Lövstugan, där det vi har en gammal ugn som vi kommer att baka bröd i den här dagen. Det är sådant som bara är öppet på Gruvans dag. Sedan kan man också köpa kolen från årets kolmila, som är färdig och packad.
Under dagen är det dessutom fritt inträde på Gruvmuseet. Årets specialutställning handlar om Åkers bergslag under 1600-talet. Den har gjorts av Bengt Landin, Susanne Bergman och Gunnar Nygren. I utställningen skildras järnhanteringen och de människor som levde och arbetade i området.

Gunnar hoppas att det som vanligt kommer mellan 600 och 800 besökare, men det har varit lite trögt att komma igång efter pandemin. Förra året hade de också Gruvans dag, men det var ett lite mindre evenemang då. För Östra Södermanlands gruvförening är den här dagen viktig.
– Gruvans dag var ju inställd i två år i samband med pandemin. Nu hoppas vi att den ska få ny fart.
Förutom hantverksmarknaden blir det dragspelsmusik, lotterier och visningar på gruvområdet med Gunnar Nygren och Bengt Landin.