En kreativ uppställning av tvåhjuliga byggen

av Jennifer Lundkvist
Ett grått väder och gott om läder. Årets upplaga av Strängnäs bike show lockade både utställare och besökare till Ugglans park.

Årets Strängnäs bike show i Ugglans park bjöd på byggen i alla smaker. Här blandades flygplansnosar med treuddar och wunderbaums. 

Lördagen den 27 augusti visades ett tjugotal motorcyklar upp för allmänheten i Ugglans park. Bakom initiativet stod som vanligt Blotsvens MC, som har arrangerat Strängnäs Bike Show sedan trettio år tillbaka. Det har blivit en plats där alltifrån choppers, classics och caféracers samlas och det är främst hemmabyggen som visas upp. 

–  Det är en motorcykelutställning som vi har kört sedan 1992, med något avbrott då och då, berättar Jan Lindström på Blotsvens MC. 

Blotsvens MC i Strängnäs har medlemmar som alla gillar att bygga egna, unika motorcyklar. Anledningen till att man startade Strängnäs bike show var att nå ut till allmänheten och inte bara resa mellan olika klubbar och motorcykelevenemang med likasinnade. 

–  Vi bygger hojar själva och har gjort i fyrtio år och åker ofta på evenemang, men så ville vi göra ett evenemang för andra. Vi ville visa Strängnäsborna alla hojar. 

Men varför väljer många att bygga egna hojar när man enkelt kan köpa en färdig? 

Janne Lindström från Blotsvens MC har varit aktiv i klubben under manga år.

–  Varför målar folk tavlor, frågar Jan skämtsam tillbaka. Varför gör folk musik när det finns skivor att köpa? Det är en väldigt intressant fråga men jag vet inte om den går att svara på. 

För medlemmarna är det naturligt att man bygger sitt eget och får det precis som man vill ha det. Jan säger att det finns lika många anledningar till att man gör det som det finns motorcyklister. 

–  För många av oss är det här naturligt, säger Jan. Om du förstår behöver man inte förklara och förstår du inte så är det ingen idé, brukar man ju säga. Det är ett konstnärligt uttryckssätt, ett sätt att göra något eget. 

Jan har inte varit utan motorcykel en dag sedan han var fjorton och i höst fyller han 57 år. I våras var det fyrtio år sedan han tog körkort och klubben Blotsvens MC firar även dem fyrtioårsjubileum i år. Det bästa med motorcykellivet säger han är folket. 

–  Jag har varit i den här svängen i fyrtio år och det är alltid roligt att åka motorcykel, men man träffar så fantastiskt mycket folk och det öppnar så mycket dörrar i alla möjliga sammanhang. 

Samhörigheten och medmänskligheten är två ord som passar bra in på den här livsstilen. Jan berättar att om du har problem eller mår dåligt och åker någonstans får du alltid hjälp, det finns alltid någonstans att bo och få hjälp med grejer. 

–  Det är något väldigt speciellt. 

Under lördagen ställde ett tjugotal motorcyklar ut och lika många kom för att bara titta på. 

–  Strängnäs har alltid varit en motorcykelstad och jag har hållit på med allt möjligt, säger Jan. Vi har väldigt mycket olika hojar på klubben och har en full mekanisk verkstad, så det är aktiviteter flera dagar i veckan – året runt. 

Läs även:

Lämna ett svar