
Kungen hävdar att han måste ta ifrån barnen deras leksaker, för att från och med nu behöver de arbeta.
Det är Lotta Lagerström som kommit till Mariefred med sin despotiske regent Kung Fasa.
– Kung Fasa är inte trevlig och lyssnar inte. Barnen kan ta med sig saker från det här som att man inte behöver acceptera om någon är en dålig kompis, berättar Lotta, som både skrivit och framför föreställningen.
Pjäsen ska snart börja. Barnen på Callanderska gården har bänkat sig på mattorna som ligger utlagda framför kulissen där Lotta redan finns på plats, småpratar och svarar på frågor.
Snart står Kung Fasa på scenen och berättar för barnen att de nu måste arbeta. De kommer också att bli av med sina leksaker trots att de protesterar. Han domderar och vill att alla ska passa upp på honom. Men varför är kungen så hård? Det har han inte alltid varit. I föreställningen får man veta hur det kommer sig.
Lotta fick en förfrågan om hon ville skriva en barnföreställning till 500-årsresan som är samlingsnamnet för evenemang som genomförs i Strängnäs med anledning av att det i år är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Det handlar om makt, demokrati, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Idén är att ge tillfälle att fundera över och skildra både nutiden, historien och framtiden.
– Föreställningen handlar om demokrati och rättvisa som hela 500-årsresan. Jag har vävt in det.
Föreställningen har spelats 17 gånger. Bland annat har Lotta framfört den i samtlig kommunens förskolor.
– Det är roligt att spela den och många som redan har sett den kommer och tittar igen, berättar Lotta.
Under föreställningen har barnen möjlighet att komma med idéer och tankar om det som händer och efteråt är det många som vill komma fram och prata med Lotta. Hon får alla möjliga frågor som ”Vilken är din favoritfärg?”, ”Kan en tjej vara kung?” och upplysningar som ”Jag har fått rida en häst.” och ”Jag ska gå hem till en kompis.”

– Det är viktigt att ta sig tid att lyssna och prata med barnen förklarar Lotta.
Kommentarerna är många under föreställningen. Barnen reagerar på olika saker.
– Många tycker det är knasigt när jag snyter mig i skon. Förr var det mycket oftare reaktioner om att en tjej var kung, men så är det inte längre. Det är öppnare nu tror jag, och man tänker att människor får vara hur de vill.
Något barn pratar om ”filmen” som man sett.
– Det är inte självklart längre för barn vad teater är, förklarar Lotta.
Men teater är väldigt betydelsefullt tänker hon.
– Det är till exempel ett sätt att stimulera läsglädje, så den spelar en viktig roll.
Eftersom en del av barnen som är på Callanderska har sett föreställningen tidigare tycker de att det är roligt när de känner igen saker. På samma gång är varje framförande unikt.
– Föreställningen utvecklas hela tiden.
För den som känner till en del om Gustav Vasa uppdagas det snabbt att hans liv och gärning varit en inspiration för Lotta.
– Det är inte Gustav Vasa, men jag har hämtat saker från honom.