Favorit i repris – svampfestivalen tillbaka efter fjolårets succé

av Jennifer Lundkvist
Festivalen hålls ute på Äleby gård där det finns både natur, kök och parkering. Äleby gård är glada över att det händer saker på platsen som tar till vara på Selaöns rikedom.

Förra året infördes Sveriges första svampfestival och i september kommer den tillbaka. En riktig svampfrossa utlovas där man blandar kunskap, aktiviteter och matlagning.

Förberedelserna är i full gång inför årets stora svampfestival som äger rum den 23 september på Äleby gård på Selaön. Det är flera aktörer som samarbetar med festivalen, men det är Stallarholmens nätverk som står som arrangör.

–  Vi arrangerar för andra året i rad Sveriges första svampfestival, säger Patrik Arneke, som är en av de ansvariga. Det är en aktivitetsdag där svampen står i centrum på alla sätt.

Patrik berättar att det bland annat kommer att finnas flera svampkonsulenter som ska göra en utställning och att besökarna kan få hjälp med att identifiera svampar som de har plockat. Man kan också få följa med konsulenterna ut på svampvandringar, för att inte riskera att plocka svampar som ser ätbara ut men som i själva verket är giftiga.

Det kommer även att finnas aktiviteter för barnen som får lära sig mer om svamp och samtidigt vara ute i naturen och ha roligt. Även tipspromenad och svampkryss står på agendan där vinnaren får en plats vid middagsbordet när en storslagen svampmiddag ska serveras. Det är en av Sveriges bästa korsordsmakare – som också bor på Selaön – som har tagit fram ett korsord för just det här tillfället. Ett hantverkstält med svampkorgar och annat kommer också att finnas samt försäljning av svampböcker och knivar.

Den 23 september är det dags för årets upplaga av svampfestivalen. Det kommer att bli en helspäckad dag med folkhälsa, utställningar, kunskap och att njuta av mat och smaker.

–  Det är meningen att folk ska träffas, ha roligt, äta, få vara ute och njuta av frisk luft, berättar Patrik. I centrum av allt finns svampen.

Olika föredrag sker under dagen, bland annat om skog och mark samt hur man tar till vara på svamp. Det är fritt inträde för den som vill komma till festivalen och se på utställningarna, men vissa aktiviteter får man betala för – antingen på hemsidan i förväg eller på plats.

På kvällen kommer Tre kockar, som består av Patrik, Lasse Dahlén och Maria Printz, bjuda in några kockvänner för att tillsammans skapa en ”nördig långmiddag”. Totalt kommer det att serveras sex eller sju rätter som alla har en koppling till svamp. Vill man säkra sin plats vid middagsbordet kan man köpa biljetter via www.svampfestivalen.se.

–  Förra året hade vi det lite senare, den 16 oktober, och då var det lite svalare och mindre tillgång på svamp, men svamputställningen blev i alla fall väldigt uppskattad.

Sommaren 2023 må ha börjat varmt men sedan kom många regniga veckor som följd. Det fuktiga augustivädret har dock gjort att det just nu finns mycket svamp i skogen. När vi pratar med Patrik står han framför ett helt fat med Karljohansvamp och berättar att vi har ett bra svampår i år.

–  Det kommer bara mer och mer, säger Patrik. Lite längre fram i september kommer trattkantareller och trumpetsvamp.

Vilken svamp som är bäst går inte att svara på, men han berättar att den gula kantarellen och karljohansvampen ligger många varmt om hjärtat.

Patrik Arneke är en av de som är ansvariga för svampfestivalen.

–  Det handlar inte bara om matsvamp utan det handlar också om kunskap om naturen och svampen har ju en central del i ekosystemet.

Sveriges första svampfestival startades ute på Äleby gård förra året men konceptet har redan spridit sig till bland annat Stockholm.

–  Det finns ett stort intresse för svamp, avslutar Patrik. Vi vill också slå ett slag för att vara ute i naturen, äta ute och ta del av vad som finns.

Läs även:

Lämna ett svar