Konstnärsvänner vill inspirera fler att skapa

av Katrin Nilsson
Anna Bucher, Jadranka Trkulja, Anna-Maria Nederhed, Carina Sundström och Berndt Noelle. Keramikerna Jenny och Inez saknas på bilden.

gra av sommarens sista dagar fylls Stallet med konst där mångfalden är påtaglig. Det är sju lokala konstnärer som visar sina alster. Carina Sundström kom igång med att måla efter att ha gått kurser på sin arbetsplats. Ofta blir det mycket djur.

– Jag blir glad av djur och det är roligt att måla dem.

Alla som deltar i utställningen bor i Enhörna, Nykvarn eller Södertälje. Några jobbar på samma arbetsplats och andra har lärt känna varandra genom gemensamma vänner.

Konstnärer som medverkar på utställningen är Anna Bucher, Jadranka Trkulja, Anna-Maria Nederhed, Carina Sundström, Berndt Noelle, och keramikerna Jenny och Inez. Gruppen har haft lite olika sammansättning men några har ställt ut tillsammans i 15 år.

I utställningslokalen samsas stora akrylmålningar med akvareller, keramik, betongkonst med mera. Carina jobbar i akryl eller akvarell. I hennes del av utställningslokalen blickar en flodhäst emot besökarna flankerad av en lunnefågel och ett lejon. Här finns också färggranna akvareller och handmålade kort.

I utställningslokalen samsas stora akrylmålningar med akvareller, keramik, betongkonst med mera.

Carina fick inspiration från sin arbetsplats.

– Jag började måla på grund av att kurserna som konstföreningen på jobbet ordnade.

Förutom målning är hon intresserad av olika hantverk som keramik, luffarslöjd och tovning. Efter ett tag tänker Carina att det också blir ett behov att skapa.

– Det måste ut, därför målar man

Vernissagen är välbesökt. Anna-Maria Nederhed, som ställer ut målningar, cementkonst med mera är nöjd.

– Det mycket folk och lagom väder. Det är kul att människor kommer och tittar.

Anna-Maria visar bland annat betongpumpor i olika färger och stålblommor. Dessutom finns målningar och kort.

– Jag tycker att det är roligt att pyssla förklarar Anna-Maria. Jag ser något och får inspiration.

Berndt Noelle visar sin mångfacetterade konst. Det är tryck, akvareller och akrylmålningar. Han skriver själv att han befinner sig i gränslandet mellan akvarell och akryl. Han har inspirerats av Vedic Art under en period i sitt liv när mycket förändrades.

Fokus för metoden Vedic Art är att på ett opretentiöst sätt uttrycka sin kreativitet och skaparglädje. Vedic är sanskrit och betyder kunskap eller visdom. En grundtanke är att alla föds med en stor skaparkraft och måleriet är ett sätt att plocka fram den.

I Carina Sundströms del av avdelningen del av utställningslokalen blickar en flodhäst mot en flankerad av en lunnefågel.

Det här rimmar väl med tanken med utställningen på Stallet. Här kan man komma för att ta del av konsten, få nya intryck och inspireras att skapa själv. Huvudsyftet är inte att sälja utan att visa upp konsten för nya människor.

– Vi vill inspirera andra att vara kreativa. Man behöver inte alls köpa något, betonar Anna-Maria.

Läs även:

Lämna ett svar