Nionde gången för niorna – Gripsholmsskolans elever siktar mot toppen

av Jennifer Lundkvist
Ett tappert gäng toppelever från Gripsholmsskolan i Mariefred besteg nyligen Kebnekaise och nu gör sig nästa klass redo för sitt livs äventyrsresa. Det är nionde gången som man erbjuder den här typen av resa för alla elever i årskurs 9.

För nio år sedan inleddes en ny tradition på Gripsholmsskolan. Alla elever i årskurs 9 erbjuds en resa för livet när de får bestiga Sveriges högsta berg. Nästa år firar man tioårsjubileum.

Just nu inleds höstterminen på Gripsholmsskolan i Mariefred med en oförglömlig resa för alla niondeklassare. De kommer klassvis att få åka en femton timmar lång tågresa upp till Kiruna för att därifrån ta sig till Kebnekaises fjällstation där de får slå läger innan de beger sig upp mot toppen.

Med på årets resa finns fyra vuxna: Juho Friberg som är biträdande rektor, Maria Zinovjev Altebo som är kurator samt lärarna Mats Engblom och Ulrika Öhlin Alberti. Dessutom följer klassernas mentorer med, vilket gör att de är totalt sju eller åtta vuxna per gång.

–  Det är faktiskt nionde året vi gör det här, säger Ulrika som jobbar som idrottslärare. Så nästa år är det tioårsjubileum.

Skolan erbjuder äventyrsexpeditioner med sommar- och vinterexpedition från sex års ålder. De vandrar, cyklar och klättrar och svårighetsgraderna ökar för varje år. Eleverna brukar bland annat cykla och paddla runt Åkersskogarna och Krampan. Det sista stora äventyret blir i nian när eleverna får åka och bestiga Kebnekaise.

–  Vi är inspirerade av vår mentor Renata Chlumska, som är Sveriges äventyrerska.

Renata besöker skolan några gånger om året för att hälsa på och hålla olika föredrag. Hon är även med och förbereder niorna inför sin resa till Kebnekaise.

Ulrika berättar att de i början fick hyra in guider som gick med, men att man efter nio år har fått rutin på vägen mot toppen och numera klarar sig själva.

–  Vem som helst kan ta sig dit om man vill och kämpar, säger Ulrika. Det är väldigt jobbigt, man måste förbereda sig. Men vi har ju lärt oss genom åren vad vi ska packa i väskorna och hur vi ska träna och boka allting.

Planering är viktigt för att resan och vandringen ska gå så effektivt som möjligt. Alla nior får resa men inte samtidigt. När vi pratar med Ulrika har precis klass 9A varit på toppen och gör sig redo för att åka hemåt igen.

En resa tar fem dagar, inklusive resor och vandringar till och från fjällstationen. Till en början flög eleverna till Kiruna men sedan några år tillbaka åker man i stället tåg, en resa som tar femton timmar.

–  Det är jättebra för sammanhållningen, konstaterar Ulrika.

Att resan sker precis i början av nians första läsår är för att fjällstationen endast har öppet från midsommar fram till första veckan i september. För att träna inför den stora vandringen har eleverna varannan vecka fått vandra med tio kilo packning i två mil. De har lärt sig att packa, klä sig och sätta upp tält.

–  Eleverna tycker att det är jättekul. De är väldigt taggade och nervösa när vi åker upp, men alla tänker att de ska upp och att de ska göra sitt bästa.

Ulrika berättar att det tar sex timmar att vandra till toppen och sex timmar att gå ner igen.

–  Det är inte många barn som kommer upp hit i sitt liv och därför är det så fint att kunna erbjuda det här, sager Ulrika.

Läs även:

Lämna ett svar