Rariteter och fika när Callanderska höll auction

av Katrin Nilsson
Många hade samlats när Hembygdsföreningen bjöd in till auction.

Vädret kunde inte ha varit bättre och många köpglada hade samlats i trädgården på Callanderska för att kanske komma över något som en gång tillhört borgmästare Gustav Lindqvist, eller för att bara dricka kaffe och njuta av auktionen. 

– Det har gått jättefint. Stämningen har varit bra och flera föremål har fått höga bud, berättar dagens auktionsförrättare, Björn Brolin.

Under auktionen som hölls till förmån för hembygdsföreningen klubbades både delar av samlingen som forne borgmästaren Gustav Lindqvist lämnat efter sig och saker som människor skänkt för att stödja föreningen.  

Författaren och borgmästaren Gustav Lindqvist var en mångsidig person och lite av en kosmopolit som reste mycket och träffade många celebriteter. Bland hans tillhörigheter fanns till exempel en samling, ofta dedikerade, foton samt konstverk, böcker och prydnadsföremål.  

Därmed blev det också en blandning av gammalt och nytt och det fanns både chans att fynda nyttoföremål som tält och ganska moderna klädhängare och köpa sällsynta fynd, som ett signerat foto av Sara Bernard eller en tavla av Harry Karlsson.  

– Sarah Bernard var en superstjärna på den här tiden. Hon har både en biskvi och en pion uppkallad efter sig. Det blev många bud på fotot, förklarar Björn.  

Ulla Eriksson och Gudrun Johansson från hembygdsföreningen var några av de många medlemmar som hjälpte till under auktionen.

Björn som tidigare haft auktionsfirma i många år gjorde ett inhopp och var auktionsförrättare. Nuförtiden driver han en butik på torget i Mariefred.  

Allt som såldes bokfördes i ett protokoll.  

– Det kan vara kul att veta för den som skänkt något, hur mycket det har blivit sålt för. 

r auktionen är över sänker sig lugnet över Callanderska. Som auktionsförrättare måste man känna in publiken. Björn tänkte på att hålla ett lagom tempo under auktionen.  

– Det gick ganska snabbt. Det skulle kunnat gå ännu fortare men då blir det stressigt, det är ändå ett familjeevenemang. 

Flera av de saker som såldes här skulle man förmodligen inte fått lika mycket betalt för någon annanstans, förklarar Björn. 

– Harry Karlsson går till exempel bra på hemmaplan. 

Dockskåpet och vaggan som har stått i museet auktionerades också ut. Det är från Dalkarlshyttan och tillverkat någon gång under 1830-talet. En del av möblerna och föremålen i dockskåpet är äldre vissa har kommit till senare. Författaren Fredrik Cederborg lät tillverka det till sin dotter med kopior av de möbler de själva hade på herrgården. Klubban föll till slut på 8000.  

Både dockskåpet och vaggan har skänkts till föreningen, men skåpet har, vad man känner till, ingen koppling till Mariefred. Dessutom tyckte man i föreningen att det blir inkonsekvent när det står i Sofias rum. Sofia Callander Nordwaeger donerade en gång huset. På museet har man strävat efter att återskapa hennes sekelskifteshem. 

– Det var ett problem eftersom Sofia var barnlös, förklarar Lennart Ekengren, museiansvarig på Mariefreds hembygdsförening.  

Gudrun Johansson och Ulla Eriksson hjälper till under auktionen idag. Båda har tidigare suttit i styrelsen men är inte lika aktiva längre. De tycker att uppslutningen är bra jämfört med tidigare auktioner. 

Hembygdsföreningens ordförande Annica Westling var nöjd med uppslutningen.

– Det brukar vara populärt, berättar Gudrun. 

Valet av auktionsförrättare är viktigt betonar de.  

– Björn är bra. Sedan är det föremålen från borgmästaren som gjort att många kommit hit, lägger Gudrun till.  

Utbudet på auktionen har lockat många. 

– Harry Karlsson är till exempel populär.  Det är mycket nostalgi för de Mariefredsbor som kommer hit. Dessutom är det spännande för alla nyinflyttade, sager Ulla. 

 

Läs även:

Lämna ett svar