Sista turen till Birka för säsongen

av Katrin Nilsson
Ulf Fransberg.

”M/S Nya Hjelmare kanal” som under sommaren kört utflykter mellan Mariefred och Birka styr nu kosan till Stockholm för att köra charterresor resten av säsongen.

– Det har varit kul och mycket folk. Vi skulle kunna fortsatt köra ett tag till, men nu är säsongen slut. Det är Strömma som bestämmer, säger Ulf Fransberg, som jobbat på däck under sommaren.

Ulf Fransberg gör i ordning båten ”Nya Hjelmare kanal” efter sista turen mellan Birka och Mariefred för den här gången. Imorgon åker de till Stockholm, sedan väntar några charterresor för ”Nya Hjelmare kanal” resten av säsongen innan båten gör ett uppehåll.

– Hon kan inte köra på vintern då det är is. Båten är gjord av nitad aluminium.

”M/S Nya Hjelmare kanal” byggdes 1951 på Gustavsson & Anderssons varvs AB på Lidingö. Fartyget är 26 meter långt och kan ta upp till 148 passagerare. Materialet är aluminium och hon har en maxhastighet på 15 knop.

Namnet härstammar från tiden hon körde kryssningar i Hjälmare kanal. Ursprungligen döptes båten, som beställdes av Västerås stad, till Björnön. Båten såldes till Rederi AB Mälaren 1985 och fyra år senare gjordes en ombyggnad då hon bland annat fick en större styrhytt och ny huvudmaskin.

I slutet av 1990-talet köptes hon av Strömma som fortfarande äger henne. Strömma satte henne i trafik på Hjälmare kanal och döpte om båten till ”Nya Hjelmare kanal”.

1 M/S Nya Hjelmare kanal” har under sommaren kört utflykter mellan Mariefred och Birka.

”Nya Hjelmare kanal” har efter det också varit uthyrd i olika omgångar och bland annat kört mellan Stockholm och Fjäderholmarna. Efter att i ett antal år varit tagen ur trafik renoverades hon vid Mälarvarvet på Långholmen 2016.

I sommar har ”Nya Hjelmare kanal” kört turerna mellan Mariefred och Birka. Det har gett resenärerna möjlighet att både få en sjöresa och utforska de historiska miljöerna på Birka. Turen som sammanlagt tar knappt sex timmar har inkluderat entré till museet och guidad visning av fornlämningarna på Birka.

Staden Birka låg på Björkö och grundades enligt forskningen cirka 750. Området har varit föremål för utgrävningar och forskarna har genom dem fått insikter i hur människorna levde i staden under den här tiden. Birka var bland annat en viktig handelsplats som på den tiden hade ett mycket strategiskt läge. Birka ingår i Unescos världsarv.

Nu är turerna slut för det här året och ”Nya Hjelmare kanal” lämnar alltså Mariefred och beger sig mot Stockholm. Turerna under sommaren mellan Mariefred och Birka har varit populära berättar Ulf.

– Det är på sätt och vis synd att vi slutar köra redan 13 augusti när det har gått så bra. Det har varit väldigt roligt.

Läs även:

Lämna ett svar