Skinnställ och drive-in-vigsel – Mälaren runt besökte Turinge kyrka

av Jennifer Lundkvist
På Turinge kyrka har man anordnat drive-in-vigslar i några år. Lördagen lockade två brudpar till kyrkan, som stod med präst, solist, musiker och vaktmästare. Kyrkoherde Patrik Ingemansson fick äran att viga paren.

Den 19 augusti var det återigen dags för Mälaren runt, där tusentals motorcyklister åker en tur tillsammans. På Turinge kyrka erbjöd man samma dag drive-in-vigsel.

Att gifta sig är ett av de största ögonblicken i en persons liv, men hur det går till rent praktiskt kan se helt olika ut beroende på vem man är och vad man tycker om. Kanske gifter man sig i hemlighet på en exotisk strand eller slår man till på stort och firar i flera dagar tillsammans med ”tjocka släkten”. Eller så gör man något mer eget och unikt.

MT/Måsen har tidigare skrivit om olika drop-in-vigslar och dop i både Mariefred och Nykvarn. För några år sedan valde Turinge-Taxinge församling att göra en ny typ av vigsel, nämligen drive-in-vigsel – mitt under Mälaren runt.

–  Drive-in-vigsel är en lite rolig grej och ordlek eftersom vi vänder oss till folk som ”drive” förbi, säger Helena Isaksson, som är kommunikatör på Turinge-Taxinge församling.

Mälaren runt lockar årligen tusentals motorcyklister. Starten går från Pampas Marina norr om Stockholm och går sedan söder om Mälaren, förbi Eskilstuna och Kvicksund, för att sedan ta vägen norr om Mälaren. Ett av stoppen man kan ta är vid Turinge kyrka, där man sedan några år tillbaka erbjuder drive-in-vigsel.

–  Det är inget som drar mängder av giftassugna, men det brukar vara något par varje år. Förra året var det ett par som gifte sig och i år hade vi två anmälda par.

Patrik Ingemansson, som är kyrkoherde i Turinge-Taxinge församling, var den som dagen till ära fick viga paren. Han berättar att första året de hade drive-in-vigsel kom det två par och de hade stora förhoppningar på att det skulle sprida sig, men så kom pandemin, vilket gjorde att Mälaren runt inte blev av på samma sätt.

–  Varje år har vi något par, säger Patrik. Förra året skulle de ha kommit med motorcykel men det regnade så de kom med bil istället.

Vissa väljer att gifta sig i motorcykelkläder medan andra bara tar tillfället i akt att gå på drop-in. Lördagens första par kom på motorcykel och kom igång innan klockan ens slagit 11. Utanför väntade nästa par på sin tur att få vigas, men de kom med bil.

Över hundra motorcyklister stannade till utanför kyrkan för att fika och äta korv eller hamburgare.

Berit och Sven har varit ett par i 36 år och har tre vuxna barn. På grund av olika omständigheter blev bokningen gjord i sista minuten, men de har haft en lång betänketid innan dess. Helena Isaksson, som till vardags arbetar som kommunikatör i församlingen, sjöng Ted Gärdestads vackra ”För kärlekens skull” innan det nygifta paret gick tillsammans ut ur kyrkan. Det blev en känslosam och enkel vigsel i kärlekens tecken.

–  Det blev lite kort varsel, säger Sven. Bokningen gjordes de sista dagarna.

Utanför kyrkan hade över hundra motorcyklister samlats för att fika och äta korv eller hamburgare innan de åkte vidare runt Mälaren. Trots att solen lyste med sin frånvaro under större delen av dagen blev det en strålande dag för både motorcyklister och dagens två brudpar.

Läs även:

Lämna ett svar