Sofia binder buketter av trädgårdens 77 dahlior

av Jennifer Lundkvist
På en liten yta har Sofia gjort en oas av dahlior i många olika färger och varianter. I en trälåda på altanen har de blivit så höga att de blivit som ett insynsskydd till grannen.

I ett radhusområde i utkanten av Mariefred bor Sofia Lund med sambo, två barn och 77 dahlior. Av dem binder hon buketter som hon bland annat säljer. 

Från framsidan ser det ut som vilket radhus som helst men runt hörnet gömmer sig en lång rad med blommor och planteringar. Hemma hos Sofia Lund och hennes familj frodas inte mindre än 77 dahlior i olika färger, former och storlekar. Tidigare bodde familjen vid Telefonplan i Stockholm och hade en balkong på fyra kvadratmeter –r bara tre dahlior fick plats – men av en slump hamnade de förra året i Mariefred.  

–  Jag hade aldrig varit i Mariefred, säger Sofia. Planen var att flytta till ett fristående hus med typ 2 000 kvadratmeter tomt, men så kom det här. 

Deras nya hem har endast en altan med trägolv på baksidan men runt hörnet har Sofia gjort plats för sina älskade dahlior. Deras radhus ligger precis nedanför ett litet skogsparti, vilket gör det till ett område där ingen direkt vistas. De har nära till tåget och hennes sambo pendlar till Södertälje. 

Man kan tro att Sofia har en trädgårdsutbildning eller jobbar som florist, men det är ganska långt ifrån sanningen. Hon jobbar nämligen som nagelterapeut på Östermalm i Stockholm. Hon berättar att hon alltid gillat det kreativa med färg och form, och att hon kan bli extremt nördig” när det är något hon gillar. Hon har bland annat ett schema med namn och placeringar,hon vet vilken dahlia som är planterad var. 

Sofia lade ut en bild på sina buketter i somras och har fått mycket fin respons och många beställningar efter det. Varje fredag ställer hon ut ett gäng buketter som hon säljer till mariefredsborna.

–  Att det blev just dahlior är en slump. De är väldigt tacksamma, trots att det är mycket jobb och sjukdomar. Men de är så vackra och perfekta. Naturen skapar det här, det är jag otroligt fascinerad över.

r familjen flyttade in förra året var hon gravid, vilket gjorde att hon bara hade möjlighet att ha fem dahlior. I år har hon utökat till 77 stycken. Alla knölar har sin charm, form och färg och Sofia försöker även att korsa och göra egna varianter. 

–  Sedan jag fick barn blev det som ett andningshål som bara är mitt, säger Sofia. Favoriterna varierar för varje dag. 

I somras lade hon upp bilder på sina buketter i en Facebookgrupp och frågade om någon var intresserad av att köpa. Responsen blev mycket större än hon hade kunnat ana. Varje fredag ställer hon ut några buketter vid carporten och en lapp med ett nummer som man kan swisha till. 

–  Jag hade inte riktigt väntat mig så stor respons som jag fick, vilket var jätteroligt. Det är inte för försäljningens skull som jag gör det, utan för att det är roligt. 

Sofia har varit inne på att bli florist, men tycker att hennes nuvarande jobb är fantastiskt roligt, så det har inte blivit att hon velat sluta. Men hon ska snart gå en bukettbindarkurs i Skultuna tillsammans med sin mamma. 

–  Allt som har med det estetiska att göra tycker jag är väldigt givande, berättar Sofia. 

Förutom sin dahliasamling har hon också en kolonilott där hon odlar bland annat gurka, rädisa, melon och chili. Hon berättar att hon valt bort mycket ätbart eftersom det inte alltid kommer till användning, men blommorna njuter hon av. Efter den extremt blöta sensommaren hoppas hon på en bättre höst för sina älskade dahlior. 

–  Jag hoppas på en lång höst med mycket sol. 

Läs även:

Lämna ett svar