“Win-win” för Äta ost & delis ägare

av Jennifer Lundkvist
Alexandra Wedel Hedqvist är ny ägare för ost- och delikatessbutiken i Mariefred. Karin Lidén Andersson, som är säljare, kommer att jobba kvar i butiken.

Den 7 september öppnar återigen Äta ost & deli i Mariefred, men med nytt namn och ny regi. Den förra ägaren Karin kommer dock att jobba kvar i butiken. 

I februari 2023 blev Karin Lidén Andersson ägare av ost- och delikatessbutiken i Mariefred och de hade stora planer på satsningar till hösten. Av olika anledningar blev de aldrig av och man valde istället att sälja butiken. 

Alexandra Wedel Hedqvist, som har skrivit recept för MT/Måsen i över tio år, fick syn på inlägget om försäljningen och nappade, men ville att Karin skulle jobba kvar. 

–  De la ut att de ville sälja och då kände jag att det skulle vara ett jättekul projekt, säger Alexandra. Men jag har inte kunskapen, det har Karin. 

Karin kommer att fortsätta arbeta i butiken och tjejerna tycker att det nya samarbetet är något som de båda vinner på. Karin får vara kvar i butiken och göra det hon tycker om, med kunderna som hon redan lärt känna, och Alexandra får möjligheter att expandera sin verksamhet mellan två städer. 

–  Tack vare Alex blir det jättebra i alla fall, berättar Karin glatt. 

–  Det finns mycket att vinna när man har två enheter, säger Alexandra. Det känns som en win-win. Hade inte Karin velat vara kvar så hade jag inte kunnat ta över verksamheten. 

Alexandra driver sedan åtta och ett halvt år tillbaka Elsas kantin i Strängnäs och delibutiken kommer att få namnet Elsas ost och deli. Alexandra berättar att Elsa är ett familjenamn som mormor, mamma, hon själv och hennes dotter delar. 

Trots att butiken kommer att öppna i ny regi berättar Alexandra och Karin att kunderna kommer att känna igen sig. Man kommer att fortsätta sälja ostar och delikatesser och samarbeta med lokala aktörer. 

–  Det kommer att vara mest fokus på osten med goda tillbehör. 

Karin berättar att det kommer att finnas både lokalt, svenskt och “långtbortifrån”, annars är risken att man missar någonting gott. 

Alexandra har jobbat med restaurang och mat hela sitt liv, men har de senaste fjorton åren fokuserat på att laga egen mat. Hon berättar att Elsas kantin i Strängnäs kan dra nytta av ostar från butiken och att butiken kommer att kunna erbjuda matlådor och catering från restaurangen i Strängnäs. 

–  Jag älskar måltider, säger Alexandra. Det är så det kommer att bli fred på jorden, genom att man äter tillsammans. 

Lagom till Aptitrundan öppnar man portarna, vilket kommer bli allt annat än en mjukstart. 

–  Det är ju Aptitrundan den helgen,vi börjar med att överleva den, skrattar Alexandra. 

Läs även:

Lämna ett svar