Maadtoe kommer till Multeum – en dystopisk framåtblick för att sprida kunskap om situationen i norr

av Mariefreds tidning/Måsen

Maadtoe är en utställning med dystopisk framåtblick för att sprida kunskap om den faktiska situationen i norr. Utställningen belyser även den svenska statens makt och dess förföljelse av Sapmís naturresurser och folk.

Temat binder de olika konstnärliga uttrycken samman hos Anders Sunna och Michiel Brouwers konst. Maadtoe startade 2013 och har turnerat runt om i Sverige och vuxit sig större med tiden. Maadtoe är sydsamiskt ord som betyder ursprung.

I utställningsprojektet står svenska statens makt och dess förföljelse av Sapmís naturresurser och folk i centrum. Genom Anders Sunnas rebelliskt expressiva måleri och Michiel Brouwers kliniskt vackra och stilla landskap och porträtt framträder öppna sår i samhället och landskapet. I utställningen behandlas rätten till naturen och den samiska identiteten.

Konstnärerna berättar om hur urgamla vandringsleder och renbetesland förstörs när naturen skövlas, hur vindkraftverk och gruvnäring breder ut sig – om ett folk som i generationer berövats rätten till sitt språk, sin egendom, sin mark och kultur och som idag kämpar för de sista rättigheterna.

Vernissage äger rum den 2 september med konstnärerna på plats mellan kl.12 och 14. Utställningen visas till och med den 14 oktober på Kulturhuset Multeum i Strängnäs. Fri entré.

Konstnärerna:

Michiel Brouwer är dokumentärfotograf från Hälsingland som har arbetat med att skapa bilder kring det som döljs i den svenska historien. Hans fotografier ger skarpa påminnelser om samisk historia, rasbiologi och de spår som lämnas i land­ skapet och samhället.

Anders Sunna är en samisk konstnär, uppvuxen i en renskötarfamilj i Norrbotten och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hans personliga erfarenhet av utanförskap, förtryck och kamp för familjens rätt till renskötsel utgör grunden i hans konstnärsskap.

Läs även:

Lämna ett svar