Mariefreds församling utökar sin barn- och ungdomsverksamhet

av Jennifer Lundkvist
Emilia Fäldt (t.v.) jobbar som församlingsassistent och ansvarar för ungdomsverksamheterna.

I Mariefred anordnas aktiviteter för alla åldrar och tillfällen. Under hösten kompletterar man med ett ungdomscafé, Klubben och nystart av Kyrkfritids. 

Öppna förskolan, Kyrkfritids, nya Klubben och Senareskola. Många är de aktiviteter som Mariefreds församling driver för barn i olika åldrar. För ungdomar har man förutom konfirmation även erbjudit KU (Kyrkans unga) som varit en populär verksamhet under många år. Nu startar KU en ny termin samtidigt som församlingen utökar med ett ungdomscafé. 

–  KU är en verksamhet vi har haft under alla år och som är väldigt populär, säger Emilia Fäldt, som är församlingsassistent. Många ungdomar kallar det för sitt ”andrum” och sin lugna stund under veckan. 

Tack vare KU erbjuder församlingen en plats för ungdomarna att återkomma till varje vecka där man kan släppa annat runtomkring, exempelvis skola och läxor. Emilia berättar att skolan är ett ämne som ofta kommer upp under kvällarna och att ungdomarna – som går i årskurs 8 och uppåt – ofta känner stress över att inte hinna med sådant som rör skola, träning, familj och vänner. 

Mariefreds församling utökar sin ungdomsverksamhet till de som går i årskurs 6 och 7. Verksamheten är ny men kommer att likna KU (Kyrkans unga) som redan finns idag.

–  Det är roligt att se hur vissa ungdomar verkligen hittar varandra och skapar nya vänskapsband här, med människor de kanske annars inte hade pratat med. Och det är en väldigt trygg miljö. 

Emilia berättar att alla ungdomar är väldigt accepterande gentemot varandra och låter de vara sig själva. På KU brukar man bland annat sitta i sofforna eller runt bordet och prata och fika med varandra. Ibland spelar de något spel eller har olika temakvällar, förra året hade de till exempel en sushi- och tårtkväll och de har även lärt ut HLR (Hjärtlungräddning). 

Men nu vill man i församlingen nå de något yngre ungdomar som går i årskurs 6 och 7. Tanken är att det nya ungdomscaféet i huvudsak ska likna KU, men att det ska finnas mer pyssel och spel för dem som inte bara vill sitta och prata. 

–  Vi är glada att ha möjlighet att starta Ungdomscafé för årskurs 6 och 7, säger Emilia. Den här verksamheten är inte helt utformad än, eftersom den är ny, men jag tänker att vi tillsammans med de ungdomar som kommer kan forma vad vi vill göra på onsdagarna. 

Församlingen har länge velat ha verksamheter för alla årskullar i skolorna och nu har de äntligen fått en möjlighet att ha det. Förutom det kommer man också att göra en nystart på Kyrkfritids för barn i förskoleklass upp till årskurs två och även öppna nya Klubben för barn i årskurs tre upp till fem. 

Ronja Fangréus (t.h.) är nytillskottet som gör det möjligt att nu starta Kyrkfritids och öppna nya Klubben.

–  I Mariefreds församling satsar vi extra mycket på barn och ungdomar, berättar Emilia. Nu har vi just en nyanställning på Barn- och familj (Ronja Fangréus), vilket innebar mer utrymme för oss att starta och utveckla fler verksamheter. Så det är toppenbra. 

Ronja har själv varit aktiv i församlingen på flera olika sätt genom åren. Hon berättar att det bli roligt att få arbeta mer med de yngre barnen eftersom hon arbetat mer mot ungdomar sedan tidigare. 

–  Jag är nu glad att få arbeta med församlingens arbete inom barn och familj, säger Ronja. Jag, tillsammans med mina fantastiska kollegor, är mån om att skapa en trygg plats här så att alla kan känna sig välkomna. 

Kyrkfritids äger rum på måndagar mellan 14 och 16, nya Klubben på onsdagar mellan 14:30 och 16:30, nya ungdomscaféet på onsdagar kl. 17–19 och sen tar KU (Kyrkans unga) vid fram till kl. 21:00.  

Läs även:

Lämna ett svar