Invigningsceremoni för projektet ”Ideellt flyktingstöd” 

av Jennifer Lundkvist
Det nya projektet ”Ideellt flyktingstöd” ska fungera som ett kompletterande arbete till den nuvarande integrationen i kommunen. Bland de inbjudna till invigningsceremonin fanns representanter från kommun, Starka händer, UNHCR och Kanadas ambassad.

Den 30 augusti var det invigningsceremoni för ett nytt samarbete mellan Strängnäs kommun, UNHCR och organisationen Starka händer. Projektet har fått namnet ”Ideellt flyktingstöd”. 

Under onsdagen hölls en invigningsceremoni i Paulinska salen med anledning av ett nytt projekt som nu startas. Det är Strängnäs kommun, UNHCR och organisationen Starka händer som tillsammans inleder projektet Ideellt flyktingstöd. 

Projektet kommer ursprungligen från Kanada,r det startade som ett integrations- och mottagningsprojekt som i praktiken innebär att medborgare och det lokala samhället engagerar sig i integration. Genom att bistå med tid, nätverk, kunskap och kontakter är man med och bidrar till en ökad integration. Strängnäs kommun blir tillsammans med Danderyd, Mora och Sjöbo pilotkommuner för det här projektet. 

–  Denna händelse markerar början på en lovande resa mot att göra verklig skillnad i samhället, säger Mohamad Allatif, som är grundare för organisationen Starka händer och som även är med i arbetsgruppen för Ideellt flyktingstöd. Tillsammans kan vi hjälpa flyktingar att skapa en bättre framtid i Strängnäs kommun – och hela Sverige. 

Att lära sig mer om kultur och traditioner, utveckla nya språkkunskaper och få hjälp med praktiska ärenden är bara några exempel på saker som projektet kan komma att hjälpa till med. Man kommer också att erbjuda nätverksmöjligheter för att få arbete och bostad, en förutsättning för både stabilitet och självständighet. Programmet är ett komplement till de mottagande- och integrationsaktiviteter som Strängnäs kommun redan gör idag. 

Mohamad Allatif är en av grundarna till organisationen Starka Händer som arbetar mycket med integration och inkludering i samhället.

–  Tillsammans kan vi göra en verklig skillnad och lämna en varaktig påverkan, menar Mohamad. 

plats under invigningen fanns bland annat personal från Kanadas ambassad, som dagen till ära hade med sig kanadensiska kakor som de bjöd på. På plats fanns också ungdomar från organisationen Starka händer, kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) samt Erika Löfgren från UNHCR. 

Eftermiddagen invigdes med mingel och fika innan Sermon Shaba, integrationssamordnare på Strängnäs kommun, hälsade alla välkomna. Jacob Högfeldt tog vid och berättade om vilka förutsättningar som krävs för att integration ska fungera. 

–  Vi ska prata mer med varandra, inte om varandra. 

Efter det höll Erika från UNHCR en presentation innan föreningen Starka händer berättade om sin roll i projektet och i samhället. 

Meghan Lau från Kanadas ambassad i Stockholm inledde sitt tal på svenska innan hon mer bekvämt övergick till engelska och berättade om hur projektet ser ut i Kanada. I Sverige har vi utvecklat en modell som är anpassad efter vår kultur och våra system. Den svenska modellen är unik, precis den finska modellen är anpassad efter Finland. Grundidén är att personlig kontakt gör skillnad, vilket modellen bygger på. 

Dagen avslutades med en filmstund med den verklighetsbaserade, kanadensiska filmen Peace by Chocolate. Filmen handlar om familjen Hadhad som flyr från kriget i Syrien för att börja ett nytt liv i Kanada. När familjen flyttar till Kanada blir de välkomnade med öppna armar av en familj, men alla i det lilla samhället är inte lika positiva och menar att allt var bättre innan de kom. Trots motgångar lyckas de med minsta medel bygga upp ett nytt liv, fritt från krig och katastrof. 

–  Filmen handlar om projektet, att det ska finnas en familj som tar hand om flyktingar från dag ett, säger Mohamad. 

Läs även:

Lämna ett svar