Krisdrabbat bolag säljer kommunhuset till Nykvarns kommun 

av Katrin Nilsson
Anders Önbäck

Avtalet är påskrivet och klart. Nykvarns kommun köper kommunhuset av SBB. Kommunalrådet Anders Önbäck är belåten. 

– Vi är extremt nöjda både över köpet och att vi kunde nå en politisk enighet i en sådan viktig fråga för Nykvarnsborna.

Den nuvarande ägaren, och Nykvarns hyresvärd, SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) är på grund av stora ekonomiska problem i färd med att sälja delar av sina fastigheter. Det var en viktig anledning till att Nykvarns kommun ville köpa kommunhuset berättar Anders.  

– Det vägde in jättemycket att man inte visste vem som skulle bli hyresvärd i framtiden.  

SBB som äger ett stort antal samhällsfastigheter meddelade i maj att de skulle sälja hela eller delar av bolaget. Kort därefter avgick vd Ilija Batljan och ersattes av Leiv Synnes.  

Under sommaren inledde SBB försäljningen av en lång rad offentliga fastigheter. Nykvarn var en av många kommuner som nu hamnade i den situationen att de inte visste vilka som skulle kunna bli ägare till de fastigheter de hyrde. SBB innehar idag, bland mycket annat, flera kommunhus och polisstationer.  

En annan anledning till köpet menar Anders är de stora hyreskostnaderna. Avtalet med SBB är indexreglerat vilket, med stigande inflation, har betytt ökande utgifter för kommunen. Eftersom hyran är så hög blir det en stor vinst för kommunen när man nu köper kommunhuset.  

Nykvarns kommun köper kommunhuset av SBB.

– Vi skulle ha fått betala 250 miljoner i hyra under de här 22 åren som var kvar på kontraktet. Nu köper vi det för 191 miljoner och har huset kvar. Annars hade vi fått betala 250 miljoner och inte ägt något.  

Att vara ägare till kommunhuset är något som kommer att gynna Nykvarnsborna i framtiden, förklarar Anders. 

– Det är långsiktigheten som är fördelen och att vi har det kvar. Det känns jättetryggt. I slutet på september tar vi över. 

Förutom kommunhuset ingår också huset bakom, på Åshöjdsvägen, i köpet. Där finns lägenheter och kommersiella lokaler, som apotek och restauranger. Sammanlagt köper man 5960 kvadratmeter varav kommunhuset är 3 897 kvm.  

Beslutet att köpa kommunhuset togs enhälligt i Kommunfullmäktige med undantag för att KD inte hade någon ledamot som deltog i mötet.  

– Vi ville verkligen ha det här och det var en enig politisk vilja, från både oppositionen och majoriteten. 

Köpet kommer att finansieras med lån, men Anders Önbäck räknar med att kommunen kommer att kunna betala av dem relativt snart.  

– Vi är jätteglada att vi har råd att göra det här nu. Vi har mycket mark att sälja i Stockholm syd Mörby.  

En vattendom gjorde tidigare att kommunen inte kunde avyttra marken, men efter att ha överklagat fick de rätt.  

– I juni fick vi beslutet att domstolen gick vår väg, så vi har möjlighet att sälja mark där.  

Läs även:

Lämna ett svar