Sagostund med en twist 

av Jennifer Lundkvist
På biblioteket i Strängnäs finns en mängd olika böcker med skräck, spänning och moderna twister.

Intresset för omskrivna klassiker, ibland även blandade med skräck, är ett populärt inslag i böckernas värld. Den 9 september bjuder Strängnäs bibliotek in till en sagostund med skruvade och spännande berättelser. 

Klassiska sagor som skrivs om eller spelifieras har blivit alltmer vanligt. Berättelsen om ”Dödluvan och vargen” ellerDe tre små vargarna och den stora stygga grisen” är bara några exempel. Den här typen av böcker har blivit mycket populära under åren. Lördag den 9 september bjuder biblioteket i Strängnäs in till en sagostund med just twistade sagor. 

– ”Sagor med en twist” är vårt namn på sagor som kommit ut de senaste åren, som inte riktigt följer den traditionella formen, säger Alexandra Uhlmann Konjicija, som är barn- och ungdomsbibliotekarie på kulturhuset Multeum. 

Alexandra berättar att det finns en hel serie lättlästa böcker under namnet Lilla skräckbiblioteket som gjorts om från berömda klassiker till blodiga historier. Här hittar man bland annat ”Jack och den blodiga bönstjälken” och ”Askungen och varulven”. 

Det finns också en serie som heter Flippade sagor från förlaget Hegas där sagor som vi känner igen fått en modern kontext. Här kan exempelvis Bockarna bruse hamna i ett TV-spel, Askungen bli en ninja och Snövits sju dvärgar bytas ut mot robotar. 

–  Det har blivit modernt att använda de gamla sagorna och göra en större twist. Askungen från OLIKA förlag – där en prinsessa blir förälskad i en stackars fattig flicka – ligger ju helt klart närmare dagens tankesätt än vad originalet gör. 

Det finns twistade sagor och läskiga berättelser för alla åldrar och intressen. Sagan om de tre små vargarna och den stora stygga grisen är exempelvis en bilderbok och kom så tidigt som 2011. Alexandra berättar att det är en av hennes favoriter att läsa under sagostunder. 

Sagostunden den 9 september riktar sig till barn som är 39 år, men man har alltid flera olika nivåer på böcker beroende på vilka barn som dyker upp. Ibland följer även syskon med, så det gäller att vara bred i både utbud och aktiviteter. 

–  Vi vill att det ska passa många, säger Alexandra. Vi vill att man ska kunna komma med familjen och att det inte bara ska vara för tre till nio år, så kanske bara ett barn i familjen kan gå. 

Alexandra Uhlmann Konjicija arbetar som barn- och ungdomsbibliotekarie på kulturhuset Multeum i Strängnäs och kommer att hålla i den twistade sagostunden.

Idag finns en generation med mycket spelande barn vilket gör att de flippade sagorna med spelifiering och bilder är något som lockar dem eftersom de kan känna igen det från sitt gamande. Men över lag är det spänning som går hem hos de allra flesta barnen. 

–  Ända sedan jag börja jobba som bibliotekarie, vilket är femton år sedan, har spänning varit någonting som barnen vill ha. Den vanligaste frågan jag får är ”vilken är den läskigaste boken ni har på biblioteket?”. 

I början hänvisade man till böcker som ”Detför vuxna, men idag finns ett stort utbud med läskiga böcker även för barn – ända ner till nybörjarläsarna. 

–  Varför det kommit så många böcker av det här slaget kan jag bara spekulera kring, men jag skulle tolka det som ett sätt att uppdatera klassiker och flytta dem till vår tid, säger Alexandra. 

Vilken som är barnens favorit är svårt att säga eftersom det finns många olika typer och grader, men Alexandra berättar att böckerna från Lilla skräckbiblioteket nästan alltid är utlånade. 

Sagostunden börjar kl. 10:00. 

Läs även:

Lämna ett svar