Gripsholmslejonet Leo vinnare i Snäckkampen 2023

av Jennifer Lundkvist
Gripsholmslejonet

Den 3 september avgjordes Snäckkampen för femte året i rad – en Facebooktävling där människor får skapa objekt med hjälp av snäckor. Årets vinnande bidrag föreställde det världskända Gripsholmslejonet Leo. 

För fem år sedan skapade Jan-Erik Nilsson Facebookgruppen ”Snäckkampen”. Tävlingen finns även med i gruppen Svåra Föremål 2.0” och bygger på att personer får bygga olika saker med snäckor. Under några dagar får personer gå in och rösta på sina favoriter genom att gilla, hjärta eller skratta åt ett bidrag. En tumme upp gav ett poäng, ett hjärta gav två poäng och en skrattande emoji gav tre poäng. 

Kristoffer Lång Molinder från Lindesberg har varit medlem i Svåra Föremål 2.0 länge och berättar att han alltid haft en förkärlek för roliga saker. Att han började med snäckor var en ren tillfällighet. 

–  Jag har alltid varit kreativ och byggt om allt från hus till uppstoppade djur. Snäckor har alltid varit lite kitschigt som souvenirer och liknande. 

Förra året vann Kristoffer och hans kompis Camilla Karlsson med sin kreation föreställande Tyrannosaurus Snäcks med belysning. I år gjorde de återigen en lysande insats med sin version av det världskända Gripsholmslejonet Leo – även den med inbyggd belysning. 

–  Vi kände att vi ville vinna igen med något maffigt och roligt, och lejonet Leo är både maffig och rolig, säger Kristoffer. 

Efter ett studiebesök i somras bestämde man sig för att ge lejonet ett försök. Fjorton mantimmar senare hade man skapat Leo i snäckor, där även ögon och tunga är gjorda av snäckor. Deras bidrag hamnade sedermera i final i Snäckkampen, vilket bland annat uppmärksammades på radion när Lotta Brommé ringde för en kort intervju. 

En av dem som imponerades av snäcklejonet var den kända lokalkonstnären Magriffe Kindal Attack, som skrev i en kommentar att hon väldigt gärna ville köpa lejonet om konstnärerna var villiga att sälja det. Kristoffer berättar att lejonet kommer att säljas på auktion och att de sålde även förra årets vinnarbidrag. 

Det vinnande bidraget i årets upplaga av Snäckkampen blev en av Mariefreds största kändisar, nämligen Gripsholmslejonet Leo. Bakom skapelsen står förra årets vinnare Kristoffer Lång Molinder och Camilla Karlsson.

–  Vi sålde Tyrannosaurus Snäcks till högstbjudande, och det var faktiskt en kompis som köpte den för 850 kronor. Vi gjorde överlämnandet under högtidliga former och jag hade klänning på mig dagen till ära, så vi får väl se vad vi får för den här. 

Bland de tio finalisterna fanns bland annat en katt, ett majsmonster, en snäckgubbe som ser ut som Magnus Uggla, samt en noshörning. Söndagen den 3 september avgjordes tävlingen och lejonet Leo kammade hem storvinsten med hela 113 poängs marginal. Det här blev Kristoffer och Camillas andra seger i tävlingen. 

–  Vi tänkte fira segern med All inclusive till Mallorca, säger Kristoffer nöjt. 

Kanske är det belysningen som är den hemliga ingrediensen. Kristoffer berättar i alla fall att de gillar elektronik och roliga lampor och inspireras av den klassiska snäckugglelampan. 

–  Vi har idag bestämt vad vi ska göra nästa år, och siktar givetvis på en vinst då med. 

Läs även:

Lämna ett svar