Möt Trädgårdsföreningen och var med och skörda på Callanderska 

av Katrin Nilsson
När Rosenskäran blommat ut är det lätt att ta hand om fröerna.

Callanderska har ”Öppen trädgård” där det finns möjlighet att vara med och skörda kryddor och frukt. Nytt för i år är också att Mariefreds trädgårdsförening är där och svarar på frågor och ger odlingstips. Man kan också bli medlem på plats och delta i växtbytardagen.  

– Det har länge varit en tradition i Trädgårdsföreningen att både vår och höst byta fröer och plantor med varandra, berättar Ulla Troëng, ordförande i Mariefreds trädgårdsförening.

Under ”Öppen trädgård” kan man förutom att plocka frukt från träden och skörda växter också besöka museet, vävstugan och loppisen på Callanderska.  

Trädgårdsföreningen kommer att informera om sin verksamhet med bland annat föreläsningar i trädgårdsdesign, kransbindning och fermentering av grönsaker. Dessutom kommer de att genomföra sin traditionella växtbytardag och vill man delta i den finns möjligheten att bli medlem på plats. Det kostar 150 kronor i årsavgift.   

I Trädgårdsföreningen finns naturligtvis ett stort intresse för odling och en fördel med att vara med är att man kan gå på den här typen av evenemang och få nya fröer eller plantor.  

En av medlemmarna är Gunilla Lundberg som också sitter i styrelsen. MT/Måsen har tillsammans med Ulla Troëng tagit tillfället i akt att besöka hennes vackra trädgård. Huset är beläget i Mariefreds hamn och där bor hon tillsammans med sin man Sten sedan tre år tillbaka.  

Många blommor gör att trädgården blir ett populärt tillhåll för bina.

Trädgården är en oas med blommor och fruktträd och här tillbringar Gunilla en stor del av sin tid.  

– Speciellt på våren är det mycket som behöver göras i trädgården och vi åker inte bort så ofta för det är ändå så fint här.  

Gunilla tror att kan finnas ett stort intresse bland alla de människor som nyligen flyttat till Mariefred med omnejd.    

– Många som flyttar hit kanske inte har haft trädgård tidigare. Det här med odling kan vara nytt för dem.  

En ambition för Trädgårdsföreningen är både att sprida kunskaper och göra att människor får upp ögonen för allt man kan göra i sin trädgård, täppa eller kolonilott. 

– I Trädgårdsföreningen kan man lära sig mer och få nya kontakter. Vi vill skapa ett ökat intresse för odling och trädgård och vi välkomnar nya medlemmar, understryker Gunilla.  

Nu på hösten tror Ulla att man ofta kan få över någon växt som man vill dela med sig av.  

– Det är inget som kostar utan man har lite extra frön eller man kanske delar en planta. Det kan vara att man sått lite för många frön, så byter man med varandra.  

Det finns ett speciellt system för hur bytet går till. Man ställer upp allas plantor på ett bord eller på marken och sedan får alla ett nummer. Efter det ropar man upp folk i tur och ordning så att de får välja bland plantorna. Om man har gått hela laget runt och det fortfarande finns plantor kvar, kör man ett varv till. 

– På det sättet kan man ofta byta till sig flera plantor. Det är bra, förklarar Ulla.  

På Trädgårdsföreningens växtbytardagar kan medlemmarna också ta med sig blombuketter eller frukt och byta med.

Ulla som har stora odlingar hemma i sin egen trädgård har mycket att välja på .  

– I våras hade jag med mig ganska många palettblad. Dessutom hade jag med mig extra tomat- och paprikaplantor, men nu är det kanske inte läge för tomatplantor. Möjligen ifall man har en perenn i trädgården som man vill dela för att man tycker den blivit för stor. Då kan man ta med en bit av den. 

Alla uppmanas att vara försiktigaatt man inte sprider mördarsniglar.  

– Vad gäller mördarsniglarna får man ha bra koll på att det inte är någonting i den lilla jordklumpen som följer med plantan.  

Vilka växter som är populära beror på om det är vår eller höst.  

– På våren är det väldigt mycket paprika och tomatplantor, men även blomplantor. När det är höst kommer människor med perenner eller sticklingar. Men de är också bra med frö nu för många börjar odla väldigt tidigt. Chili kan man till exempel börja förgro i januari, februari. Då är det bra att man redan har fröna.  

Har man tur kan man komma hem med sin drömväxt eller hitta något överraskande som man inte visste fanns. 

– Jag bytte en gång till mig en blomma med jättestora trumpeter på. Jag kommer inte ihåg vad den heter, men den var väldigt pampig och fin.  

Annars är Ulla framför allt intresserad av ätbara saker och har imponerande odlingar av frukt, bär och grönsaker hemma i sin trädgård.  

– Det är andra som är mer blomintresserade. Det brukar finnas något för alla, när det är växtbytardag.  

Läs även:

Lämna ett svar