Multikonstnären Cattrin Hurtig debuterar som barnboksförfattare 

av Jennifer Lundkvist
Den 13 oktober släpps Cattrin Hurtigs femte bok, men första barnbok. Berättelsen om Umi bygger på Cattrins tokigheter som hon själv gjorde när hon växte upp.

Nästa månad släpps Mariefredsbon Cattrin Hurtigs nya barnbok, som handlar om att våga, att ta för sig och att gå utanför normen. Det här är Cattrins femte bok, men den första som riktar sig till barn. 

Cattrin Hurtig är en multikonstnär och har alltid gått sin egen väg och hoppat på många olika saker genom åren. Hon växte upp i Lindesberg, men flyttade dagen efter studenten till Stockholm. Där arbetade hon som barnflicka och på restaurang innan hon återigen packade sina väskor för att flytta till Kalmar där hon började plugga på lärarhögskolan. Efter att ha mellanlandat i Göteborg för att gå en skådespelarutbildning flyttade hon tillbaka till Kalmar för att jobba på stadsteatern. 

Cattrin har flyttat mycket under åren och haft många olika jobb. För ett och halvt år sedan flyttade hon till Mariefred, där hon idag bor tillsammans med sin man, och i samma veva började hon skriva i MT/Måsen. Idag jobbar hon som lärare och en dag i veckan även som skolkurator. Hon är även utbildad KBT-terapeut och kommer även att börja jobba med det inom kort. 

–  Jag är jätteintresserad av samhällsfrågor och hur vi beter oss mot varandra, säger Cattrin. Sådant är jätteviktigt. 

Som gymnasielärare inom psykologi, pedagogik och sociologi har hon också skrivit kurslitteratur inom social omsorg och yrkessvenska inom vård och omsorg. Men den 13 oktober debuterar hon som barnboksförfattare. Hennes bok ”Umi kan nästan allt!handlar om fyraåriga Umi som är orädd och tar för sig. Hon är påhittig och provar gärna nya saker. Umi sjunger karaoke på påhittad engelska, gräver ner kläder i rabatten och åker skridskor hemma i garderoben. 

–  Det här är en barnbok om Umi som bara gör, för att hon vågar och vill. Allting som hon gör i boken är sånt som jag gjorde när jag var liten, säger Cattrin. 

Under sin uppväxt gjorde Cattrin alla de tokigheter som Umi gör i boken och med den här boken vill hon uppmana barn och földrar att våga vara tokiga och kasta sig ut. Det är ju földrarna som kommer att läsa boken för barnen och Cattrin berättar att földrar ofta stoppar barnen från att vara just tokiga och kreativa. 

–  Mamma har varit på många samtal om mig för jag var ganska stökig, skrattar Cattrin. 

Boken riktar sig mot barn och handlar om många busigheter som man kan hitta på när barn får vara barn, våga prova nya saker, ta för sig och är orädda.

Med sin bok om Umi vill hon väcka nyfikenhet och lekfullhet hos barn och uppmana till att gå utanför normen, vilket hon tror att alla behöver göra. Att våga leva. 

–  Jag vill uppmana andra till att våga, att prova nya saker och inte bli stoppad. Att göra tokiga saker, så länge det inte skadar någon annan. 

Cattrin avslutar med några välvalda ord kring boken, földraskapet och barndomen. 

–  Jag vill att barn ska få ett självförtroende och att föräldrar blir lite mer stöttande att man vågar, kan och tar för sig, säger Cattrin. Men att man är snäll. 

Läs även:

Lämna ett svar