Tidningen om världens starkaste björn firar 50 år 

av Jennifer Lundkvist
I samband med att Bamsetidningen fyller 50 år anordnar de fyra biblioteken i kommunen en rad aktiviteter såsom tipspromenad och utställning.

I år är det 50 år sedan den första tidningen om Bamse kom ut. Det uppmärksammas bland annat genom tipspromenad och utställning på Strängnäs alla bibliotek. 

Sagan om världens starkaste björn började som en veckoserie i tidningen Allers år 1966. Redan då bestod berättelsen av vännerna Bamse, Lille Skutt och Skalman, och såklart även farmor och katten Janson. Med åren har karaktärerna blivit allt fler i takt med att de gift sig och fått egna barn och även fler skurkar har tillkommit. 

På 1960-talet fanns Bamse som sagobok, ”Bamses skola-häften”, veckoserie och ett par tv-filmer. Det var dock på 1970-talet som det tog fart på riktigt. Då kom alltfler filmer och böcker, men också mjukdjur och målarböcker. År 1973 fick Bamse en egen serietidning och började säljas i allt större upplagor. I år firar tidningen 50 år. 

–  Att Bamsetidningen levt i så många år tror jag i första hand beror på de spännande och angelägna berättelserna, säger Charlotta Borelius, som är ansvarig utgivare för Bamsetidningen. Barnen bryr sig om Bamse och hans vänner och det skapar engagemang. 

Idag finns Bamse på hygienartiklar, sängkläder, badlakan, ljudsagor, leksaker och barnkläder. Han har också ett eget område på Kolmårdens djurpark och resebolaget Tui erbjuder Bamseklubb på flera av deras anläggningar. Förskolor runtom i landet anordnas årligen Bamselopp och dessutom finns idag hela fyra olika tidningar om världens starkaste björn. 

–  Det finns fyra olika titlar som kommer ut regelbundet, berättar Charlotta. Huvudtidningen Bamse, Bamse för de yngsta med lite kortare enkla berättelser, Bamse kul att lära fylld av pyssel och aktivitet samt Bamses äventyr med lite längre äventyr. 

Charlotta berättar att Bamsetidningen läses av över 200 000 barn var tredje vecka och når även väldigt många vuxna eftersom den ofta högläges. Att ha en lässtund tillsammans är något som hon vet att många uppskattar. 

På frågan vad som gör Bamse speciell tror Charlotta att det är för att han står för både nyfikenhet, äventyr och snällhet. Han är också ödmjuk och hjälpsam. 

Charlotta Borelius är ansvarig utgivare för Bamsetidningen och tror att hemligheten bakom Bamses framgångar är att han är stark, nyfiken, ödmjuk och väldigt snäll.

–  Bamse är nyfiken och gillar äventyr. Det är spännande när han använder sin dunderstyrka och dessutom är han världens snällaste björn. 

Syftet med Bamsetidningen är att vara både underhållande och lärande. Trots att huvudmålgruppen är barn passar Bamse även för vuxna och med en mängd olika karaktärer och berättelser finns något för alla smaker. 

–  Vi vill skapa underhållning med hög kvalité, säger Charlotta. Vi vill också skicka med kunskap om allt från myror till källkritik och tankar om vad som är rätt och fel. Att sprida läslust är också något vi strävar efter. 

Att tidningen nu firar 50 år kommer att uppmärksammas på alla fyra biblioteken i Strängnäs kommun under september månad. Alexandra Uhlmann Konjicija, som jobbar som barn- och ungdomsbibliotekarie på Kulturhuset Multeum, berättar att de kommer att ha tipspromenad, utställning och sagostunder. Exakta datum för sagostunderna är inte bestämda, man får hålla koll på Barnbibliotekens Facebooksida. 

–  Tanken med Bamse-aktiviteterna är att de kommer att dyka upp runtom i kommunen under september, säger Alexandra. 

Läs även:

Lämna ett svar