Episk teaterfestival i Stallarholmen 

av Katrin Nilsson
Festivalen äger rum i Drömfabriken.

Teater är viktigt och det är rätt tid att ha en festival nu, säger konstnärliga ledaren Kersti Olin.  

– Vad skulle vi göra utan kultur? Man skulle inte kunna andas om den inte fanns. Jag tror att kultur vidgar ens liv. Den är inte bara förströelse utan kan väcka så mycket nya tankar och känslor som jag tror vi behöver i det hårda klimat vi lever i.

Festivalen arrangeras av Stallarholmens teaterförening. Producent är Gunilla Eng Åbrandt och Kersti Olin är konstnärlig ledare. Alla inblandade i festivalen jobbar ideellt.  

– Det är en jättesatsning och en väldig chansning kan jag säga. Men vi har en aktiv teaterförening och vi har gjort väldigt mycket kul. Vi har föreställningar som har gått för få gånger och som fler människor borde se. 

Programmet löper över tre dagar och innehåller en diger samling programpunkter.  

Malin Olin- Lund i Shirley Valentine.

– Det blir lite gamla favoriter och en del nytt, med workshops, teater, föredrag, monologtävling och mycket annat.  

”Shirley Valentin” och ”Doktor Glas”, som Kersti har regisserat spelas under festivalen. 

– Det är två föreställningar som jag är jättestolt över. Båda är underbara pjäser.  

Dessutom kan man se några nummer ur varietén VaViVill, av och med Kersti Olin, Tommy Hjernerth, Helena Eriksson, Helena Hedqvist och Wim Grooten. 

Många av de medverkande är från Stallarholmen, men det kommer också föreställningar som gjorts på andra platser.  

– Skådespelerskan Anita Nyman har skrivit en pjäs som heter ”En smula adjö”, som jag tycker är väldigt bra.  

”Mänsverk” är en monolog av och med Nadja Bech, som ursprungligen är Stallarholmsbo och nu studerar teater.  

Paula Brandt, som man också kan se under festivalen, är en skådespelare med stor erfarenhet av teatervärlden, både yrkesmässigt och privat.  

– Hon har varit med väldigt länge, och föddes in i teatervärlden. Paula håller ett roligt föredrag som heter ”i Thalias tjänst”. 

Ett tillfälle när publiken kan vara med och tycka till och komma med förslag är när det blir reading av Ingmar Bergmans ”Höstsonaten”. 

– Här kommer jag att regissera lite inför publik. Alla kan under readingen komma med idéer om vad vi ska göra på scen. 

Under festivalen kommer det också att finnas rika tillfällen till umgänge som när det blir quiz.  

Några skådespelare samlas också under de här tre dagarna för att repetera en bit ur Cabaret. Det kommer man att kunna se resultatet av på söndagen. Det är Therese Stenshäll, som också är skådis från Stallarholmen, som ska regissera. 

– Den spelas upp på söndagen som sista grej.  

Tommy Hjernerth i Doktor Glas.

För den som antingen vill skriva själv och kanske också spela teater finns det fortfarande möjlighet att anmäla sig till en monologtävling.  

– Vissa ska framföra sin monolog själv och vissa gör skådespelarna i teatergruppen.  

Kersti har gjort en lång rad uppsättningar i Stallarholmen genom åren. Den teatergrupp som är aktiv idag startade för runt sju år sedan.  

– Teaterföreningen är ett järngäng eller produktionsgäng på kanske sju till åtta personer. Men sen förra året gjorde jag en varité som hette ”VaViVill”, då kom det med lite nytt folk och dessutom kommer vi ha en del volontärer både från Strängnäs och Mariefred som kommer att jobba på den här festivalen. Man hoppas att de blir tända och vill vara med i fortsättningen också. 

Kersti hoppas att festivalen kan ge ringar på vattnet, med möjlighet att göra flera stora projekt. 

– Drömmen är att göra sommarteater. Det skulle vara så himla kul. Då krävs det att man ägnar en stor del av sommaren åt det här. Ibland är folk så busy med annat, vilket jag inte kan fatta om man får chans att spela teater. 

Läs även:

Lämna ett svar