Loppisen i den gamla fiskbutiken håller öppet vid vackert väder  

av Katrin Nilsson
Loppisen håller öppet när det är fint väder och varmt.

Många beundrar den gamla vackra fasaden, där det en gång låg en fiskbutik intill torget i Mariefred. Idag är den affären sedan länge borta och istället är det loppis här när vädret är fint. Det är Lek Hernfalk, som tillsammans med sin man Mikael säljer allt mellan himmel och jord. 

– Det är en blandning av olika saker som vi har haft hemma, berättar hon.

Huset har varit i Mikaels familjs ägo i flera släktled, så Lek och Mikael har tillbringat mycket tid i Mariefred. 2021 tog de steget, flyttade från Stockholm och blev bofasta i här.  

Under flytten märkte de, som man ofta gör, att de hade samlat på sig väldigt många prylar och pinaler.  

– Vi ville ha lite mer lagom mycket saker och inte så fullt hemma, förklarar Lek. 

Deras hem i Mariefred består egentligen av två byggnader. Ett större hus där de bor på övervåningen och MT/Måsen har sin redaktion på nedervåningen och ett mindre. 

Lek och Mikael startade en loppis i det mindre huset, där Mikaels mormor och morfar en gång haft fiskaffär. Efterhand fyllde de dt med saker hemifrån som de tänkte att någon annan kunde ha större glädje av. När de har tid och vädret är fint öppnar de dörrarna till den lilla butiken.  

På loppisen finns porslin, prydnadssaker, kläder, leksaker och allehanda kuriosa.

Att vädret en stor del av sommaren varit regnigt och svalt har gjort att de hållit loppisen stängd under perioder. Nu blev det några vackra dagar i september och vill Lek hålla öppet.  

– Det har varit väldigt få turister i Mariefred den här sommaren. Jag tror att det beror på vädret, säger Lek.  

På loppisen finns porslin, prydnadssaker, kläder, leksaker och allehanda kuriosa.  

– Vi hade samlat på oss för mycket. När man är ung gillar man att handla, men när man blir äldre vill man inte ha allt det här.  

Många som besöker loppisen är sommargäster som letar efter sådant som de behöver till stugan.  

– De vill ha något som de kan använda, till exempel bestick, koppar, tallrikar, en smörkniv eller ölglas som också är jättepopulärt.  

Både Lek och hennes man Mikael är nu pensionärer, men det är inte sysslolösa. De har loppisen. Dessutom jobbar och Lek två dagar i veckan på Röda korsets kafé på vårdcentralen och Mikael är med i fastighetsgruppen i hembygdsföreningen.  

Lek arbetade tidigare med sin man Mikael på SS Mariefred. Hon lagade mat i restaurangen och många frågar om hon inte vill starta en restaurang igen. Än så länge har hon inte varit frestad, men funderar ändå på om det skulle vara roligt att ha någon form av take away i huset där de bor.  

Som det är nu nöjer hon sig med loppisen och att hjälpa till på Röda korsets serveringen på vårdcentralen.  

Loppisen ligger vid Mariefreds Råhustorg på Garvaregränd 3.

– Det är jättetrevligt på kaféet. Människor kan gå dit, efter att de till exempel har tagit några prover, och sätta sig och fika.  

På loppisen kan man få en liten inblick i Leks liv. Hon visar en fin clown som hon själv gjort när hon var aktiv i kyrkan under en period när hon bodde i Vallentuna. Det finns också t-shirts med tryck från SS Mariefred.  

Dessutom finns vackra kimonos i siden som kommer från Thailand, som är Leks hemland, dit hon och Mikael ofta reser.  

– Vi har ett hus där, så dit åker vi varje år när det blir kallt här.  

Läs även:

Lämna ett svar