Renoveringen klar – Biohuset tillgängligt för alla

av Katrin Nilsson
Efter att bion varit stängd för att tillgänglighetsanpassas öppnar den nu åter.

Biohuset har nu fått sin efterlängtade renovering och är redo att ta emot alla grupper utan hinder.  

– Huset har blivit tillgängligt. Vi har till exempel fått en hiss som går upp till scenen. Dessutom finns toaletter för rörelsehindrade och en ramp in till huset, berättar Björn Sundfeldt, ordförande i föreningen Mötesplats Biohuset Mariefred.

Efter att bion stängdes för att tillgänglighetsanpassas i februari, öppnar den nu åter. Under tiden huset gjorts i ordning har verksamheterna varit utlokaliserade i andra lokaler i Mariefred, som Munkhagskyrkan och IOGT-huset.  

I bion finns bland annat sångkör, filmklubbar och föreningar, men ett stort hinder har varit att det inte varit fullt tillgängligt. Bion är en av kommunens mötesplatser och ska kunna fungera för alla Strängnäsbor att vara i. På kommunens uppdrag drivs det av föreningen Mötesplats biohuset i Mariefred.  

Biohuset har ända sedan sin tillkomst i början av 1900-talet härbärgerat en uppsjö av verksamheter. Många är de Mariefredsbor som genom åren har spelat teater, haft studiecirklar och fester, ätit i skolmatsalen, dansat och sett filmer från när och fjärran i huset 

Det byggdes av Mariefreds stads och kringliggande landsorts Arbetareförening, men på 60-talet började föreningen få svårt att klara ekonomin. Man skänkte, som en lösning, huset till Mariefreds stad med förbehållet att det skulle fortsätta att vara en samlingsplats för föreningslivet i Mariefred.  

Hannu Lehmus, kassör, Marianne Månsson Åkerlund, vice ordförande och Björn Sundfeldt, ordförande i Föreningen Mötesplats Biohuset Mariefred.

r Biohuset 2016 blev mötesplats fanns problemet att huset inte var fullt tillgängligt, något som man nu till sist har åtgärdat. Hannu Lemhus, som sitter i styrelsen, är nöjd med resultatet av renoveringen. Bland annat uppskattar han atmosfären som kom med den nya hissen på utsidan av huset.  

– Innergården blev kanonfin. Hissen är klädd i skiffer. Det blev en fin blandning av gammalt och nytt. 

nedervåningen har man också öppnat.  

– Det är stora föndringar,att man kan passera genom som man inte kunde tidigare. 

Kulturnämndens ordförande Jennie Larsson Tjernström är på plats för att se resultatet av renoveringen. 

– Det är jättekul och spännande att det är klart. Nu kommer verksamhet som fanns tidigare också att kunna flytta tillbaka. 

I och med tillgänglighetsanpassningen finns möjligheten att få dit kommunens verksamheter, som Kulturskolan.  

– Vi vill gärna ha hit Kulturskolan men har inte bestämt exakt hur det blir, säger Anders Lorentz Pantzar, chef för scen- och kulturproduktion på Strängnäs kommun.  

Idag har de sin verksamhet på fritidsgården.  

Kulturnämndens ordförande Jennie Larsson Tjernström och Anders Lorentz Pantzar, chef för scen- och kulturproduktion.

– Kulturskolan är på bottenplanet, men det är svårt med dans och teater. Det skulle man kunna ha här på bion, säger Anders. 

Efter ombyggnaden finns nu hiss,att man kan komma som rörelsehindrad direkt till övervåningen. Det finns RWC-toaletter, samt att man har tre platser i salongen där man kan sitta med rullstol. Dessutom finns en hiss för att komma upp på scenen.  

– Sedan har man en ramp för att komma in i huset utifrån, så det blir bättre till exempel för de med rollator.  

Det finns lite arbete kvar, som att måla övre delen av väggen i salongen och en del fix med fönsterna, förklarar Anders. 

– Det kommer att göras efterjusteringar i september. Det är saker som ska trimmas in. 

Den 14 oktober kl. 13.00 invigs och återöppnas det nyrenoverade Biohuset av kulturnämndens ordförande Jennie Larsson Tjernström. 

Läs även:

Lämna ett svar