Sommarsäsongen avslutades med Öppen trädgård 

av Katrin Nilsson
Stig-Ove Fränden är aktiv i hembygdsföreningens museigrupp.

På Callanderska kunde man på lördagen smaka de goda små päronen från trädgårdens enorma träd, köpa frön till stockrosor och äta hembakad morotskaka. Per Aronsson från hembygdsföreningen sålde kaffe, sötsaker och dricka till alla fikasugna.  

– Det har varit populärt att plocka päron, sedan har vi haft utförsäljning på en del saker i butiken eftersom sommarsäsongen nu är över, berättar han.

Den här dagen var det bra priser i hembygdsföreningens butik, bland annat gick de ekologiska tvålarna åt som smör i solsken.   

– Föreningen har sålt ut en del i butiken och många kom och handlade tidigt. 

Här kunde man också passa på att komma över handgjorda korgar. 

– Vi köper korgar från en liten firma i Ljungby så vi vet att det är bra kvalité, säger Per. 

För den som ville prova att få några av hembygdsföreningens stockrosor eller pelargoner hemmavid, fanns också frön och blommor att köpa.  

Dessutom hade trädgårdsföreningen växtbytardag för sina medlemmar och det fanns tillfälle för alla att få information om föreningen och odlingstips.  

– Det är roligt att hembygdsföreningen har det här samarbetet med trädgårdsföreningen. Vi har mycket gemensamt, säger Per. 

För alla aktiva i hembygdsföreningen är sommaren fylld av intensivt arbete. Lennart Ekengren, som är samordnare för museigruppen, har jobbat på hembygdsgården en stor del av sommaren.  

– Det har varit väldigt intensivt, säger han. 

Även Stig-Ove Fränden från hembygdsföreningens museigrupp ser framför sig en lite lugnare period nu.  

– Vi stänger ju nu för sommarsäsongen. 

Alla i trädgårdsföreningen som tagit med sig en eller flera plantor frön eller blommor har fått ett nummer och sedan går man laget runt och väljer.

Några gånger har man ändå öppet under resten av året. Det är bland annat till advent. För de aktiva i föreningen finns dessutom saker att ta itu med hela året.  

– Till att börja med behöver vi städa både inne och ute, sedan är det mycket att göra i museet.  

För trädgårdsföreningen är växtbytet i full gång. Alla som tagit med sig en eller flera plantor frön eller blommor har fått ett nummer och sedan går man laget runt och väljer.  

Ordförande Ulla Troëng är nöjd med uppslutningen.  

– Det är många medlemmar i trädgårdsföreningen som har kommit med plantor. Själv har jag bland annat med mig palettblad och vinbärsbuske.  

Läs även:

Lämna ett svar