
Som en del av 500-årsresan visar man på Bruksarkivet en utställning där man valt dokument från varje århundrade sedan 1500-talet, då Gustav Vasa valdes till kung.
– Vi har ju temautställningar varje år där vi plockar fram grejer från arkivet. Här vill vi genom att ställa ut olika handlingar visa styckebrukets historia, berättar Pehr Bengtsson, från Åkers hembygdsförening som är en av dem som har gjort utställningen.
Eftersom det redan finns en utställning om krutbruket på Bruksmuseet ville man här inrikta sig på styckebruket.
På det här sättet vill man skildra brukets utveckling från att järnhanteringen tog fart till dagens moderna verksamhet. Här har genom åren tillverkats plogar, kyrkspiror, våffeljärn och valsar som är det som Åker sweden producerar idag.
I Bruksarkivet så finns en rik samling handlingar av olika slag bevarade. Det är bland annat ritningar, kontrakt, löneutbetalningar, brevväxling och dagböcker.
När man i år skapade utställningen arbetade man med utgångspunkt från 500-årsresan. Rubriken på utställningen är ”Sex århundraden med styckebruket i Åker”
– Någon kom på idén att vi skulle kunna börja med Gustav Vasas tid för att sedan göra nedslag varje århundrade. Året skulle vara ungefär 1523, som var året då Gustav Vasa blev vald, sedan 1623 och så vidare.

De som jobbat med utställningen är Christer Ståhl, Sten Hellgren, Per Hildebrand, Gunilla Hård och Pehr Bengtsson.
Gustav Vasa har sin givna plats i historien om Åker, då det var han som en gång tog initiativet till kruttillverkningen. Det bör enligt historiker varit någon gång på 1550-talet vid vattenhjulet i Forssa.
Hertig Carl, Gustav Vasas son, var senare med och utvecklade järnhanteringen. Det finns ett brev till fogden på Gripsholm från 1580, där Hertig Carl betonar att månadskost måste levereras “till Åkers hammarsmeder och kolare”. Handlingen är det tidigaste, skriftliga omnämnandet av järnhanteringen i Åker som finns bevarad. Lite senare 1584 byggs masugnen vid Åkersån och 1588 gjuts de första kanonerna vid Åkers jern bruk.
Ett exempel på vad man kommer att kunna se är Påfvel Rännares kontrakt från tidigt 1600-tal. Det är en förlängning av arrendet på Skeppsta bruk.
En av arkivets mest betydelsefulla handlingar är annars privilegiebrevet från drottning Kristina från 1654.
– Här fick ägarna tillstånd av drottningen att tillverka kanoner, som består av vilken typ eller kaliber som helst, berättar Pehr.
Istället för att som tidigare vara tvungna att leverera kanoner endast till svenska försvaret kunde man nu sälja utomlands.
– De släppte kontrollen över produktionen, men sen skulle allt vägas och man var tvungen att betala tull.
När vi närmar oss nutid i utställningen handlar det om bruket idag och framtiden för Åker sweden som idag tillverkar valsar.
– De försöker göra en omställning till att använda mindre el och funderar på hur de ska kunna bli fossilfria. Råvaran som de använder idag är järnskrot, men de har en fruktansvärt hög elförbrukning. Det försöker man komma bort ifrån med hjälp av olika tekniska lösningar, förklarar Pehr.
Vill man komma och se utställningen finns det tre datum under hösten.
– Utställningen hade öppet på Kulturarvsdagen den 9 september och har även öppet den 7 oktober och på Arkivens dag den 11 november.