En retreat för både kropp och själ 

av Jennifer Lundkvist
Lotta Stenström (t.v.) är uppvuxen på gården och driver sedan tjugo år tillbaka det Bed & breakfast som retreaten kommer att vara på. Pia och Maria kommer att stå för aktiviteterna medan Pelle Tillberg står för maten.

Den 28 oktober är det fjärde gången som Pia Nykvist och Maria Björkman erbjuder en avkopplande retreat på Svedängs gård strax utanför Strängnäs. En upplevelse för kropp och själ. 

Lotta Stenström bor med sina földrar och syskon på den lilla familjära gården Svedäng på Tosterö utanför Strängnäs. Lotta är uppvuxen på gården, som köptes av hennes farfar 1926. Sedan tjugo år tillbaka driver de ett Bed & breakfast i ett av husen på tomten och för fjärde gången är huset samlingsplatsen för en medial återhämtningshelg och retreat. 

Maria Björkman har haft tysta retreater på gården varje höst och vår i sex år. När det blev tal om ett samarbete mellan henne och kompisen Pia Nykvist landade man till slut på att Svedängs gård skulle vara den perfekta platsen. 

–  Det är så lugnt och skönt här, säger Maria. Det är nära vattnet, det finns bastu och badbrygga och man kan gå promenader. 

Nere vid vattnet ligger en badbrygga med bastuflotte, där Maria brukar hålla sina meditationsstunder.

Maria och Pia har känt varandra i över 30 år och har liknande, och kompletterande, yrken. Maria inriktar in sig på mindfulness medan Pia arbetar som livscoach, medium och healer. 

–  Vi har pratat mycket om det holistiska tänket och sammanhang, och att saker sker av en anledning, säger Pia. 

I år är det fjärde gången som de arrangerar den här typen av återhämtningshelg tillsammans. Här får besökarna prova på flera olika saker och få introduktionsövningar. Det blir mindfulness, seans, meditation och morgonrörelser. 

Maria berättar att det inte krävs några förkunskaper utan att man guidas igenom allting steg för steg. Hon betonar också att allt är frivilligt och att man är med på det man vill. Flera av de som har besökt Marias och Pias retreat kommer tillbaka. 

–  Det är en vacker miljö för lugn och ro och återhämtning, säger Pia. Många är nyfikna på det som vi erbjuder. Flera har aldrig varit på seans eller healing. 

Trots att gården har en lång historia är huset som står där idag inte mer än drygt 20 år gammalt. Även huset som används för uthyrning är nytt, men byggt i gammal stil. Anledningen till att man startade en Bed & breakfast säger Lotta är en dröm inom familjen. 

Vännerna Pia Nykvist och Maria Björkman bjuder in till en avkopplande återhämtningshelg på natursköna Svedängs gård utanför Strängnäs.

–  Det är min mammas fel, skrattar Lotta. Hon har alltid velat ha det. Det stora huset brann ner 1999 och då byggde man upp det igen, i gammal stil, så att det såg likadant ut. Sen byggde man det här. 

Alla åtta rum i villan har egna badrum och det finns också gemensamma ytor för seans. Det är enkelt och familjärt. Nere vid badbryggan finns en stor bastuflotte,r Maria brukar ha meditation. 

Pelle Tillberg kommer att ansvara för helgens mat och fungera som både hustomte och kock. Han berättar att han på mornarna brukar möta många leenden från besökare som sagt att de sovit ovanligt gott. 

–  Det finns inga platsbundna spöken här, bekräftar Pia som jobbar som medium. Man kan sova gott. 

Retreaten äger rum den 28 till 29 oktober och har begränsat med platser. 

Läs även:

Lämna ett svar