Föräldragrupp vill inspirera till att bära nära 

av Jennifer Lundkvist
På första träffen medverkade sexmånader gamla Erling och Aston.

Under sommaren startades en Facebookgrupp för föräldrar som bär sina barn i selar och bärsjalar – eller som vill lära sig att göra det. Hud mot hud och närhet står i fokus. 

Veronica Danielsson i Mariefred är sjuksköterska inom barnsjukvård sedan elva år tillbaka. När hon fick sitt första barn började hon använda sjalar efter att ha läst och inspirerats av både böcker och videoklipp. 

–  Jag har läst mycket böcker om föräldraskap, där det står att bebisar gynnas av att vara nära, berättar Veronica. 

Att bära sele eller bärsjal är inte bara bra för hud mot hud-kontakt, det är också bra för att få händer fria till att laga mat, städa och dona. Veronica säger att hon ser många bära sina barn fel, exempelvis att de hänger för långt ner på magen eller har fel vinkel på ryggen. Barn mår bäst av att sitta med benen vinklade lite uppåt och rumpan nedåt. Ryggen bör vara formad som ett C och man ska hålla koll på sål cirkulation i ben och armar som luftvägar. 

–  När man väl får till det, så blir det en helhet, säger Veronica. Det blir som en enda kropp. Det känns lite som en kram. 

En annan sak som hon tipsar om är att barnet ska vara i pusshöjd. Man ska kunna pussa barnet på huvudet utan problem, annars är det placerat för långt ner. Just bärsjalar är lite speciellt eftersom det är du själv som trär den runt dig istället för selar som du tar på som en ryggsäck eller väst. 

–  Sjalar är lite svårare att ta på än selar, men selar med sjaltyg är det bästa av två världar. 

Veronica visade blivande mamman Kim hur man ställer in selen efter både mamma och bebis.

Den 13 september hölls den första träffen för földrar som bär eller vill bära sina barn i sele och sjal. På plats var Veronica och i sele satt sex månader gamla Aston. Även Evelina med sonen Erling på sex månader var där. 

–  När de är sex månader kan man göra vad som helst, säger Evelina. Man kan variera. Barn som somnar i sele kan man sedan lägga i vagnen och man kan även bära dem på ryggen. 

Kim, som är gravid i vecka 36, kom för att lära sig mer om olika bärtekniker. Det är hennes första barn och hon får många tips från tvåbarnsmammorna Veronica och Evelina. Kim berättar att de har får och odlingar hemma, mat som förvaras i jordkällare och ved som måste fyllas på en gång i halvtimmen. 

–  Varför jag funderar på det är praktiska skäl, säger Kim. Vi har en liten gård och springer mycket mellan olika hus och då är det smart att kunna ha barnet med sig. 

Veronica förklarar att det är både praktiskt och tryggt att bära sina barn nära kroppen och att man inte kan skämma bort dem genom att ge dem för mycket kärlek och närhet. Det är också mer ergonomiskt för mammakroppen. 

–  För mig är det otänkbart att bära ett barn i famnen hela dagen, man blir så sned i ryggen. 

Hon fortsätter med att ge ett enkelt tips på hur man kan få vardagsmotion trots att man bär runt på en annan människa. 

–  När jag har stått och vaggat lite så har jag gjort knäböj samtidigt, skrattar Veronica. 

Hennes förhoppning med gruppen är att man ska ha stående träffar och dela med sig av erfarenheter och få stöd av andra föräldrar. 

Läs även:

Lämna ett svar