
En resa över Östersjön är en vandringsutställning som man just nu kan se på Nykvarns bibliotek. Här presenteras tio finländska bilderböcker för barn.
– Jag tycker utställningen är helt fantastiskt. Det är jätteroligt att vi fått ha den här. Den sticker ut och är precis i entrén när man kommer in så den drar till sig folks blickar, berättar Moa Insulander, som är bibliotekarie på Nykvarns bibliotek.
Moa är också den på biblioteket som visar utställningen för Nykvarns förskoleklasser.
Titeln En resa över Östersjön anspelar på hur de finska böckerna nått Sverige, men flera har också en anknytning till havet.
– När det kommer barngrupper pratar vi först om Östersjön och sedan läser jag en liten bit ur en bok som heter Pappa, jag och havet av Lena Frölander-Ulf.
I den boken hamnar huvudpersonerna på en undervattenskonsert. Inspirerade av det leker Moa med barnen att de simmar i Östersjön och tar sig ned till en undervattensutställning som är en En resa över Östersjön.
– Sedan brukar vi titta på bilderna i utställningen. Det finns en fin röd tråd mellan alla böcker. Det handlar mycket om frihetslängtan, lek och fantasi.

Under sina visningar har Moa valt att också titta lite extra på bilderboken som heter Fisens liv.
– När vi gjort det, har de fått rita en egen fis och funderat på vad den har för färg, vad den har för form, om den är glittrig, eller vad det nu kan vara.
Utställningen har producerats av Finländska institutet och är tvåspråkig.
– Det är många som pratar finska i Nykvarn, så det har varit några på utställningen med rötter i Finland. Vi är ett finskt förvaltningsområde, så vi har i uppdrag att lyfta finsk kultur.
Tove Janssons Muminböcker är en utgångspunkt för hela utställningen. Sedan har man valt nyare bilderböcker som fått inspiration från Mumin. Författarna är, förutom Tove Jansson, relativt moderna.
– Tanken är att vi ska visa mångsidigheten, så det är väldigt olika verk. Men på samma gång vill vi lyfta fram hur det här Janssonska arvet finns kvar i Finlands barnbokskonst, förklarar Linda Åkerlund, barn- och ungdomsbibliotekarie på Finlandsinstitutet.

Vandringsutställningen är nu inne på sitt tredje turnéår. Bakom utställningen står Finlandsinstitutet tillsammans med scenografen Petter Ljungberg och litteraturvetaren och översättaren Janina Orlov. Utställningen är producerad inom ramen för Finlandsinstitutets uppdrag som nationellt resursbibliotek.
– Det är ett nationellt uppdrag där vi ska betjäna hela landet. Genom att ha en utställning som turnerar runt i Sverige kan människor få syn på finländsk barnbokskonst, berättar Linda.
Moa Insulander tycker det är roligt att kunna ha utställningen på biblioteket.
– Vi har fått många positiva kommentarer, som att det är fina bilder och att man tycker om designen.
Utställningen är utformad för barn, men även vuxna har stort utbyte av den märker Moa.
– Man blir nyfiken när man kommer in i biblioteket och undrar vad det här är för någonting. Den kan verkligen uppskattas av vuxna också. Den är för alla.
Moas egen favoritbok på utställningen är Djur som ingen sett utom vi.
– Det är fantastiska, färgglada bilder och fin text på rim.