Skoljoggen växer när även förskolor får delta 

av Jennifer Lundkvist
Idrottslärare Carina försökte skapa så många olika aktiviteter som möjligt för att passa olika behov och intressen. Alla elever gör vad de kan efter sin förmåga.

Den 14 september var det dags för Sverige största rörelseevenemang för barn och unga, Skoljoggen, som arrangerade första gången 1982. Nytt för i år var att även förskolor fick delta. 

Hundratusentals barn och unga deltar varje år i Skoljoggen, ett arrangemang som Skolidrottsförbundet tagit fram för att engagera skolor och bidra till ökad rörelse. Skolidrottsförbundet har kämpat för alla barns rätt till rörelse sedan 1916 och startade därför Skoljoggen redan 1982. Förra året deltog över 1 400 skolor runt om i landet och fler än 300 000 barn i olika åldrar. 

I år har man utökat spannet så att även förskolor kan vara med. Det gör att det numera är till för elever från förskoleklass till årskurs tre på gymnasiet som alla kan delta på sina villkor. Man kan springa, lunka, gå, rulla eller jogga beroende på vilka förutsättningar man har. Skoljoggen är ingen tävling utan en manifestation för rörelseglädje. 

–  Det är jättekul att se att flera förskolor har anmält sig och att rörelsefesten bli ännu större med de allra minsta, säger Jonas Leth, generalsekreterare på Skolidrottsförbundet. Här spelar inte ålder någon roll, alla deltar på sina egna villkor. 

Det officiella datumet för Skoljoggen var den 14 september, men varje skola väljer själv det datum och det arrangemang som passar bäst. Det är ett stort nationellt evenemang som till och med har en egen pepplåt. Låten Vi är vinnare är skriven och framförd av artisten Sami Rekik, som är ena halvan av musikgruppen Medina. 

–  Efter fyra decennier av Skoljoggen har man sett många olika arrangemang, allt från skolor som arrangerar på fjäll, till rullstolsrace, och nu även kryplopp när förskolorna är med och rör på sig – och alla sätt är rätt, säger Jonas. 

Evenemanget är unikt och är till för att manifestera rörelseglädje, gemenskap och hälsa. På de skolor där det finns en aktiv skolidrottsförening (Skol-IF) kan unga ledare och äldre elever vara med och arrangera Skoljoggen och leda de yngre. 

Förutom att göra gott för kroppen bidrar Skoljoggen också till andra goda ändamål. I samband med Skoljoggen samlas nämligen en frivillig Springslant in bland deltagande elever, skolpersonal, földrar och andra. Samtidigt som barnen får röra på sig gör de också gott för andra barn och unga. Pengarna som kommer in via Springslanten i år kommer att användas för att stötta Skolidrottsförbundet i Ukraina. 

En av de skolor som medverkade var Tosteröskolan anpassad grundskola som varit en del av Skoljoggen flera gånger tidigare. Förra året var de vidTosteröskolan men i år begav man sig till Vasavallen istället, tillsammans med Thomasskolan som är den anpassade grundskolans högstadium. Särskolan bytte den 2 juli i år namn till anpassad grundskola. 

Elever från Tosteröskolan anpassad grundskola fick tillsammans med elever från Thomasskolan genomföra olika lopp och aktiviteter på Vasavallen i Strängnäs. Det blev löpning, bollsport, rörelsebingo, gymnastik och till lunch serverades grillade hamburgare.

Dagen inleddes med att barnen fick springa, gå eller rulla så många varv som möjligt och för varje varv fick de sätta upp en klädnypa på ett snöre. Efter det väntade rörelsebingo, fotoslinga och olika gruppaktiviteter. 

–  Det ska passa så många som möjligt, säger idrottslärare Carina. Det är viktigt för våra elever för det är inte alla som har samma möjligheter som andra barn att röra på sig på fritiden, så det är roligt att vi kan ha något sådant tillsammans. 

Rektorn Florence berättar att det är roligt att se barnen ha kul och få röra på sig. 

–  Det är en riktig fest, säger hon. 

in på https://insamling.skolidrott.se och klicka dig vidare till Springslanten 2023 om du vill vara med och stötta skolidrotten i Ukraina. 

Läs även:

Lämna ett svar