#BEACTIVE Day – En dag för hälsan 23 september

av Mariefreds tidning/Måsen

Lördag 23 september är det dags för hälsodagen #BEACTIVE Day. Sverige är med i #BEACTIVE Day genom Friskvårdsföretagen och syftet är att sätta fart på allas passion för fysisk aktivitet och rörelse.

Under #BEACTIVE Day har Sveriges tränings- och gymanläggningar en mängd olika aktiviteter. Det kan vara öppna hus, utomhusträning, prova på-aktiviteter och liknande. Allt ska vara gratis och syftet är att få fler att röra på sig.

– Att röra på sig och ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet är det mest effektiva sättet att hålla sig frisk och må bra. Särskilt bland barn och ungdomar är för lite fysisk aktivitet idag ett stort problem. Bara två av tio barn rör sig så mycket som de skulle behöva och Sverige är ett av världens mest stillasittande länder, säger Brian van den Brink som är träningspoddare och representant i Friskvårdsföretagen.

#BEACTIVE Day genomförs över hela Europa och stöds av EU-kommissionen. Läs mer på https://www.europeactive.eu/projects/beactive-day-2023 https://beactiveday.eu/

Fakta – fysisk aktivitet i Sverige

  • Bara två av tio barn når upp till rekommenderad mängd fysisk aktivitet per dag enligt Pep-rapporten 2023
  • Sverige är ett av världens mest stillasittande länder. Vi sitter eller ligger 70 procent av tiden.
  • Runt hälften av svenskarna är överviktiga eller feta. Snabbast ökning är det bland yngre.
  • Bortåt hälften av svenskarna har farligt dålig kondition enligt en GIH-studie.
  • Avsaknad av tillräcklig fysisk aktivitet leder till förtida död för lika många människor som rökning gör (The Lancet).

Läs även:

Lämna ett svar