Det blomstrar i pallkragarna när hyresgästerna får odla

av Katrin Nilsson
Ännu i september blommar det i pallkragarna.

Styvmorsviol, rosenskära, vintersallad och persilja, ännu i september blomstrar det i pallkragarna på Jakob Ulfssons väg. Cathrine Stribbling är en av hyresgästerna som fått möjlighet att odla på gården utanför huset där hon bor.  

– Det har varit ett väldigt lyckat. Jag har flera sjukdomar, bland annat epilepsi, men nu kan jag gå direkt ut från min lägenhet till min låda. Det här med att odla gör att jag mår bättre.  

Fler och fler vill odla och när hyresgästerna i Cathrines kvarter på Jakobs Ulfssons väg fick nys om att man kunde få tillgång till en pallkrage var många intresserade.  

– För mig är det både hälsosamt och roligt att odla, berättar Cathrine. 

Cathrine kan gå direkt ut från sin lägenhet till sin pallkrage där hon odlar.

De som bor på Jakob Ulfssons väg 2 till 8 har ett fint läge. Utanför husen finns en stor park med sittgrupper, grillplats och fina formklippta häckar utanför bottenvåningen på varje hus. Där parken tar slut tar skogen vid. Där börjar naturområdet som kallas Fågelsången, vilket sträcker sig ända ned till vattnet.  

För två år sedan sökte Hyresgästföreningen tillstånd från Strängnäs bostäder AB att ställa pallkragar på gården på Jakob Ulfssons väg 2 till 8. De som var intresserade fick en pallkrage, hyresgästföreningen ordnade jord och sedan kunde man sätta igång och odla, berättar Christina Möller, ordförande i Strängnäsföreningen och också aktiv lokalt i Mariefred.  

– Det är möjligt för alla att delta, inte bara de som är med i hyresgästföreningen.  

Christina berättar att det här är något man gör i samarbete med Strängnäs bostad.  

– Med jämna mellanrum brukar jag informera dem om hur det går. De tycker det är roligt att odlingen i pallkragar blev av.  

Om det skulle vara fler intresserade än de tio som odlar på gården just nu tror Christina att de fortsätter ställa pallkragar där de fått okej från SBAB, precis vid en av häckarna. Om det inte räcker till får man höra sig för om en annan plats på gården. 

Christina Möller tycker själv att det varit ett lyckat projekt. 

– Man pratar om det här i området och omfattningen har ökat successivt. I år var det några som slutade och då var det nya som sa, att det här vill vi vara med på 

Christina säger att odling har blivit ett samtalsämne bland de boende.  

– Det är lite roligt, för det är många som kommer samman och pratar med varandra.  

Invid huset där hon bor har Cathrine anlagt en liten rabatt.

Cathrine är glad för att bo i det här området med parken och skogen utanför. Hon har själv en passion för att göra det vackert omkring sig. Hon har tagit flera initiativ och bland annat gjort en liten plantering i rabatten utanför sitt hus. 

– Jag frågade hyresvärden om det var okej att jag odlar här. Det är roligt att det blir fint, även om det är mycket jobb.  

Vid grillplatsen har Cathrine ställt två gammalmodiga caféstolar med bord intill de övriga sittgrupperna. Dessutom har hon tillsammans med andra som odlar på gården dekorerat borden med blommor.  

– Det är bland annat kryddor som man gärna får använda, berättar hon.  

Cathrine har talat med andra i huset som är intresserade av att börja odla. Nu hoppas hon att det kan bli flera i området som får möjlighet att vara med.  

I sin pallkrage har Cathrine fått plats med en hel del. I somras skördade hon rejält med potatis, berättar hon och odlingen är fortfarande i full gång.  

– Nu i september har jag bland annat styvmorsviol, vintersallad och persilja.  

Läs även:

Lämna ett svar