Öppet hus på Räddningstjänsten lockade storpublik

av Jennifer Lundkvist
Det blev ett välbesökt öppet hus hos Räddningstjänsten i Strängnäs. Besökarna fick bland annat lära sig HLR, spruta vatten och sitta i både brandbil och polisbil.

Den 16 september hade Räddningstjänsten i Strängnäs öppet hus. Många barnfamiljer hade samlats för att lära sig mer om brandbilar, brandmännens arbete och hjärtlungräddning. 

Det var perfekt väder när Räddningstjänsten i Strängnäs bjöd in till öppet hus. Människor från hela kommunen besökte stationen som visade upp olika fordon, maskiner och utrustning. Inne i stora hallen fick besökarna ta informationsblad för att lära sig mer om olika händelser och rutiner vid brand eller olika katastrofer. Det bjöds även på kaffe, saft och bullar. 

I den bortre delen av hallen fick barn och vuxna lära sig hjärtlungräddning på både stora och små dockor och även bekanta sig med brandmännens kläder och masker. Inne i tvätthallen längst bort fick barnen testa att spruta vatten på måltavlor. 

Ute på gården stod flera fordon och maskiner, bland annat ett fordon med lyftkran och en stor fläkt som används för att blåsa ut rök vid bränder i tunnlar. En av brandbilarna stod redo att ta emot stora och små besökare som ville prova att sitta i brandbilen. Några fick sitta i framsätet och några i baksätet. Även bagageutrymmena var öppna så att man kunde se all utrustning och även få röra och bära. 

En stund senare dök även en polisbil upp som barnen kunde hoppa in i, antingen i det isolerade och säkrade sätet där bovarna vanligtvis sitter eller i det vanliga baksätet. På plats fanns även Räddningstjänstens maskot Flammy som delade ut fika och kramar till barnen. 

Det blev en dag full av nyfikenhet, glädje och allmänbildning – både för stora och små. 

Läs även:

Lämna ett svar