Höstens ankomst firades med odlarmarknad på Taxinge bygdegård

av Katrin Nilsson
Konsthantverkaren Margaretha Fahlqvist sålde sina sydda kuddar, väskor och stickade pärlmuddar.

Under Odlarmarknaden på Taxinge bygdegård kunde man möta ponnyn Saga, grönsaksodlare, konsthantverkare och matkonstnärer. My Kjellmark, som är huvudarrangör, ser redan fram mot nästa marknad. 

– Det här är verkligen någonting som folk mår bra av. Det är en positiv aktivitet som främjar kreativiteten och gemenskapen.

My och några av hennes odlarvänner arrangerar det här för andra gången.  

– Besökarna tyckte att det var jättetrevligt och vi hade så himla fint väder. Det var både mysigt, lugnt och skönt.  

Många odlare har både sålt sina grönsaker och hjälpt till och jobbat med arrangemanget. Jessica Appel från Hedlanda gård har till exempel varit ett stort stöd, förklarar My.  

Här fanns chans att köpa närodlat till bra priser.

Marknaden hade ett stort varierat utbud med allt från grönsaker, honung och ägg till blommor, kransar, blomsterarrangemang, chutney, sylt och saft. Dessutom fanns konsthantverk och fika.  

Olle Jansson, som efter att ha sålt grönsaker i många år är välkänd både i Nykvarn och Södertälje, fanns på plats med höstens skörd. Morötterna delade han med sig av till ponnyn Saga, vilket gjorde honom mäkta populär.  

Taxingeponnyn Saga var förutom att se söt ut också där för att ta med barnen på ridturer i omgivningarna.  

– Ponnyridningen är inte att förglömma. Världens bästa Saga gjorde starkt intryck. Hon ville till exempel ha en pratstund med Olle och prova flera av hans grönsaker, berättar My.  

Ponnyn Saga, som visar sin uppskattning för odlaren Olle Jansson och hans grönsaker.

Konsthantverkaren Margaretha Fahlqvist sålde sina sydda kuddar, väskor och stickade pärlmuddar. Dessutom fanns Maria Dyrviks virkade gossedjur.  

Alla fikasugna kunde få sitt lystmäte,det såldes pizzabullar och äggvåfflor med sylt och grädde.  

– Jag hade gjort Aroniasylt som serverades till våfflorna. Det var kul för att det är ett bär som folk inte riktigt upptäckt. Det finns i många trädgårdar och är nyttigt att äta.  

Odling är ett stort personligt intresse för My.  

– Jag har en trädgårdstomt. Där har jag har ett litet täckodlingsland med grönsaker, mestadels tomater, squash, gurka, kål och lite blommor. Det är under utveckling. Jag är bara hobbyodlare.  

Stämningen under dagen var väldigt bra tyckte My.  

– Det var jättekul. Folk verkar tycka om det här. Det känns kul och man börjar genast fundera på nästa gång vi kommer ha odlingsmarknad i vår. 

My tror att marknaden blir ett ställe där människor kan mötas och få inspiration. Idén kom efter att hon drog igång Facebookgruppen ”Odlarvänner i Taxinge”.  

– Vi startade gruppen i februari för att hitta odlingsintresserade här i närområdet. Jag fick lite inspiration från gruppen ”Odla i Stallarholmen”.  

sidan ”Odlarvänner i Taxinge” kan man fråga, tipsa och utbyta erfarenheter.   

– Det var många som blev väldigt intresserade. De var kul, för när jag startade den rullade det ganska snabbt in många medlemmar på kort tid.  

Det verkar verkligen som att folk hade ett behov av den här gruppen och hade mycket glädje av den, märkte My.  

– Det var roligt och då kom tanken om man skulle kunna ha ett evenemang, en liten växtmarknad.  

Nu är hon nöjd efter att ha genomfört sin andra odlarmarknad. Det är roligt att hålla folkliga evenemang som ger lite liv åt landsbygden, förklarar My. 

– Det kan handla om rätt mycket ändå, men det är ju fokus på växter. Vi vill främja odlandet. 

Läs även:

Lämna ett svar