Promenad och prat – nygammal aktivitet i Mariefreds församling

av Jennifer Lundkvist

För ett par år sedan började man i församlingen i Mariefred att promenera tillsammans. Det var när pandemin satte stopp för att anordna aktiviteter inomhus. Promenaderna fick namnet ”Promenad för alla” och var ett mycket uppskattat och välbesökt inslag i vardagen. En gång i veckan samlades man och delades upp i tre olika grupper, beroende på vilket tempo man ville gå i. 

–  Vi höll på med den gruppen så länge det gick, men fick göra uppehåll under den period då man bara fick träffas 8 personer, berättar Marianne Lindgren som är diakon. Utifrån de här promenaderna var det några som fortsatte att gå i grupp på egen hand, två gånger i veckan. 

Sedan restriktionerna försvann han man fortsatt att promenera, fast nu går allihop tillsammans. Varannan onsdag har man först gått i drygt en timme och sedan fikat i församlingshemmet. Nu har man startat upp höstens nya promenader under namnet ”Promenad och prat”. Syftet är att dels skapa en mötesplats där människor kan träffas vilket kan motverka en känsla av ensamhet, dels att det bidrar till rörelse. 

–  När man är i rörelse är det lätt att prata med varandra, för den som vill, säger Marianne. Vi anpassar tempot efter deltagarna, men går numera i en samlad grupp. Vill några gå iväg lite snabbare, så kan man göra det och sen ses vi till kaffet efteråt. 

Marianne berättar att en del enbart har kommit till fikat för att de inte klarat av att gå med, men att det också går bra. 

Cathrine Stribbling är en av de som promenerat tillsammans med församlingen genom åren. 

–  För mig betyder kyrkans promenadgrupp allt, säger Cathrine. Det låter kanske lite överdrivet, men det är ett enkelt sätt att röra på sig, känna sig efterfrågad och ha kul. Jag behöver sällskap numera för att kunna komma ut och motionera. 

Den 20 september var det dags för höstens första promenad. Promenaden skulle ha letts av diakon Marianne, som är den som kommer att hålla i vandringarna under hösten, men fick denna gång ledas av värdinnan och husmodern Anna Blomstedt. 

Den här dagen bjöd på ett mulet höstväder och åtta personers valde att promenera tillsammans. Att det är både promenad och prat gör att det även är ett socialt sammanhang och man märkte att flera kände varandra sedan tidigare. Det pratades sjukdomar, väder, resor och hur mycket jobb det är att ha ett hus. Tillsammans vandrade de ner till hamnen och gick sedan längs vattnet bort till slottet som de rundade. Där fick de även syn på mandarinänderna i vallgraven. Totalt promenerade gruppen i en dryg timme innan det blev smörgås, bulle och kaffe i församlingshemmet. 

Promenaderna kommer att hållas på onsdagar jämna veckor med start klockan 10 utanför församlingshemmet. 

Läs även:

Lämna ett svar