Carina har hittat rätt båge till rätt person i tretton år

av Jennifer Lundkvist
Carina Lönnqvist har gjort sig känd i Strängnäs för att vara den personliga och pålitliga optikern som sätter kunden i fokus. Hon är också känd för att skapa udda och roliga skyltningar i sitt fönster.

Efter tretton år på Hallins optik i Strängnäs går nu Carina Lönnqvist i pension. Men ändå inte. Butiken på Trädgårdsgatan upphör men Carina fortsätter ett tag till – fast hemifrån. 

Carina Lönnqvist har för många varit ett tryggt val för glasögonbärare i Strängnäs och Mariefred i tretton år. Tanken var från början att jobba fram till 1 juni 2024, då skulle hon vara 67 år, men ett erbjudande dök upp och Carina bestämde sig för att stänga redan i år. 

Som artonåring började hon jobba på Försäkringskassan, där hon arbetade i femton år. I trettioårsåldern bestämde hon sig för att skola om sig och utbilda sig till optiker. Som ensamstående mamma med två döttrar fick hon sedan jobb i Eskilstuna, vilket ledde till en flytt till Stallarholmen. 

–  Jag är extremt social, säger Carina. Översocial. Och som optiker får man vara social och samtidigt hjälpa folk, utan att badda blod eller sådant. Jag får hjälpa folk och samtidigt vara till nytta. 

r tretton år sedan började hon jobba på det väletablerade och lokala företaget Hallins optik i Strängnäs, där hon jobbade i ett år för att först lära känna kunderna. Året efter det tog hon över butiken. 

–  Hallins optik har funnits sedan 1952. Det finns en tradition med att gå hit. 

När vi träffar Carina håller hon på att tömma förrådet i källaren. Hon berättar att hon bland annat har hittat gamla pappersjournaler från 50-talet. Med bara några dagar kvar till stängning är det full rulle i butiken och man erbjuder 50 procent rabatt på allt. 

Carina har gjort sig känd i stan för sina unika skyltningar där hon inte bara visat upp glasögon utan också gjort roliga dekorationen som väckt stor uppmärksamhet. 

–  Jag är känd för mina fönster, skrattar Carina. Man måste göra något för att synas från andra sidan gatan och det tror jag att jag har lyckats med. Folk har kommit in och sagt ”nu försvinner det roligaste fönstret i Strängnäs”. 

Trots att många kommer in och uttrycker hur tråkigt det ska bli att Carina nu slår igen, förstår de också att det ska bli roligt för henne. Och hon har inga planer på att sluta jobba. Lagret följer med hem och även en hel del kunder. Lokalen kommer Synsam att ta över, som idag ligger vägg i vägg. Hon kommer att fortsätta att hjälpa kunderna att hitta, laga och serva sina glasögon. Det har också varit en av fördelarna med att vara egen och inte ingå i en större kedja. 

–  Jag har kunnat serva med allt. Jag kan laga, jag kan sätta i glas i ny båge och jag kan ge kunder rabatt när jag tycker att de behöver det. 

Men nu väntar tre månaders ledighet för Carina, som ska ta det lugnt och fundera på framtiden och träffa sina barnbarn. Hon beskriver sig själv som en entreprenör och berättar om olika idéer som hon har, bland annat att åka ut till dem som inte kan ta sig till en optiker själva. 

–  Det finns extremt mycket människor på boenden som inte kan ta sig till en optiker, som inte ser något och som skulle behöva hjälp, säger Carina. 

För Carina har alltid kunden stått i fokus. När hon bokat in en synundersökning har hon alltid bokat en timme för att få ordentligt med tid och också för att skapa personlig kontakt. 

–  Det har varit väldigt roligt, avslutar Carina, men det känns bra. Ibland måste man ta ett beslut och så får man stå för det. Jag vill tacka alla kunder för de här åren. 

Läs även:

Lämna ett svar