Alvin kom fyra i Sveriges första mästerskap i kickbike

av Jennifer Lundkvist
Tioårige Alvin Forsgren har testat många sporter, men fastnade för kickbike för tre år sedan. Nyligen kom han fyra i Sveriges första mästerskap för kickbike.

Kickbikes, eller sparkcykel som det också kallas, blev populära i USA i mitten av 80-talet och runt millenniumskiftet blev de populära i Sverige. Redan 1992 gjordes försök att introducera en elsparkcykel, men de slog aldrig riktigt igenom. Istället dröjde det nästan trettio år innan de fick sitt stora genombrott. 

Originalet, som man sparkar igång, har blivit en sport som lockar både barn och vuxna att ta sig till skateparker över hela landet. År 2010 var det den populäraste leksaken till barn. 

Strängnäs skateplaza ligger på Eskilstunavägen framför Kulturskolan och fritidsgården. Här håller bland annat tioårige Alvin Forsgren till, minst fem dagar i veckan. Den 16 september anordnade Vikbolandet scooterhall utanför Norrköping, Sveriges första SM i kickbike. Då tävlade man i fyra olika klasser: junior, amatör, PRO och tjejklass. Alvin kammade hem en fjärdeplats i juniorklassen. 

–  Det kändes bra, säger Alvin. Och spännande. 

Pappa Jonathan berättar att hans son har testat handboll, fotboll, innebandy och simning, men inget har fallit honom i smaken så mycket som kickbike. Alvin började åka för tre år sedan och spenderar fem till sex dagar i veckan på skateparken. 

–  Direkt på morgonen pratar han om att åka till skateparken, säger han. 

Jonathan trodde först att det bara var en rolig grej att åka kickbike, men så såg han att det fanns läger man kunde åka på och en tävling som han anmälde Alvin till. Han berättar också att det inte finns några klubbar i Sverige utan att det bara finns just läger. 

Trots att det inte finns sportklubbar inom området arrangeras, förutom SM, även Nordiska mästerskap i kickbike. I år tävlar några av Europas främsta åkare i NM på Wallride i Växjö den 14 oktober. 

Alvin har förutom handboll och fotboll även gått på tennisskola och skateboardskola, men trots vissa liknelser föll inte ens skateboard honom i smaken. 

–  Skateboard är bara tråkigt, säger Alvin. Man får bara stå på en bräda. Här har man ett styre och man lär sig mycket fortare. Rullskridskor kör jag inte heller, för skridskor är tråkigt. 

Skateparken i Strängnäs invigdes 2018 och är 300 kvadratmeter stor. Den är öppen för alla som vill åka skateboard, inlines, kickbike eller BMX-cykel. Parken är också en populär samlingsplats för de som bland annat gör det som Alvin gör. 

–  Det är kul att få nya vänner. 

Alvin berättar att det ibland är lite läskigt när det går fort, men hans pappa intygar att Alvin känner sig för innan han gör något. På sin hjälm har han ett fäste för actionkamera som han ibland använder och även mamma och pappa filmar ofta hans tricks, så han kan se vad han gör och vad han kan förbättra. Hans kickbike är specialgjord eftersom det inte fanns cyklar i hans storlek. 

Briflip och umbrella är favorittricken. Kanske är det de som kommer att ta honom till ett SM-guld nästa år. 

 

Läs även:

Lämna ett svar