
På museijärnvägen i Mariefred jobbar alla ideellt. Nu vill man rekrytera fler som kan delta i de många uppgifter som järnvägen har att erbjuda. Exempel är lokförare, bromsare, biljettgranskare och tågklarerare.
– Vi har funderat på hur vi ska få folk till verksamheten, säger Daniel Scharff, som är en av de aktiva medlemmar som organiserat den här dagen.
För medlemmarna i ÖSlJ (Östra Södermanlands järnväg) som föreningen heter, finns möjlighet att hela tiden vidareutbilda sig för att kunna jobba med det man är mest intresserad av. Här har man också ett sätt att få in nya aktiva i föreningen, men utbildningarna låg nere under pandemin så nu har man en del att ta igen.
– Det blev ett uppehåll och jag och min fru min fru Sofia, som också är aktiv i föreningen, började diskutera det här med Öppet hus. Vi tänkte att man kunde prova det.
Under dagen har man praktiskt kunna testa mycket av det som ingår i föreningens verksamhet. Själv visade Daniel hur man kör motorloket Gaivoron. Det blev många vändor på bangården under dagen.
– Man får prova att köra dressin, cykeldressin och motorlok.
ÖSlJ reparerar och servar sina lok och vagnar själva, så för den teknikintresserade finns också många tillfällen att få sitt lystmäte i museijärnvägens verkstad. En stor grupp verkstadsintresserade fick en grundlig guidning i verkstan.

Daniel tycker att det varit bra att ha Öppet hus.
– Det har gått över förväntan och kommit många, så det är roligt att det finns ett sådant intresse.
Exakt antal som varit där kan han inte säga nu. Föreningen bjöd på grillad korv, så åtgången där kan ge en hint.
– Det var ingen föranmälan, men jag köpte 60 korvar. Vi får se hur många som är kvar.
Den som hade vägarna förbi det gula stationshuset eller tog sig en tur utanför kunde stöta på John Hamrin som för dagen var tågklarerare (stins). Tågklarerarens uppgift är att se till att trafiken under dagen flyter på som den ska. Det är ett ansvarsfullt uppdrag där man ska se till att alla tåg går i tid och inte hamnar i vägen för varandra.

Det är också viktigt för alla på museijärnvägen att klä sig i tidstypiska kläder. På museijärnvägen ska man kunna tänka sig tillbaka till de smalspåriga persontrafikbanorna som fanns från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet.
Därför ska också alla som jobbar klä sig tidstypiskt, förklarar John Hamrin, klanderfritt klädd som en tågklarerare från tidiga 1900-talet.
– Jag har klätt mig fint idag som tågklarerare. Det skiljer den här järnvägen från många andra, att vi är noga med det.
Stefan Bizzarri körde under dagen den lilla motordressinen Kometen med hugade passagerare.
– Den används mest vid banarbete och vid brandbevakning.
Hittills är det tre som har visat intresse för att bli aktiva medlemmar, men ännu är dagen inte över.
– Det är väldigt bra ifall vi får tre stycken till aktiva. Generellt behöver vi bli effektivare med att få ut information om föreningen.
Familjen Mesic från Hallstahammar hamnade på Öppet hus-dagen av en slump.
– Vi campar här i Mariefred och såg att det fanns möjlighet att prova att åka lok och dressin.
ÖSlJ-medlemmen Ing-Marie Bizzarri har fått vara behjälplig när besökarna botaniserat i verkstaden.
– Det var några småkillar som behövde assistans med att tvätta händer efter besöket i verkstaden.
Ing-Marie är glad över hur dagen har förlöpt.
– Efter det här kommer vi se hur man går vidare för att sprida information om järnvägen.