Snart öppnar lekfulla Glassvillan i Turinge 

av Jennifer Lundkvist
Till höstlovet hoppas man kunna öppna nya Glassvillan i Turinge. Just nu håller man på att bygga ett trädäck på framsidan samtidigt som man färdigställer inredning och rekryterar personal.

Med utsikt över Turinge kyrka ligger ett vackert hus med stora glaspartier. Där håller man just nu på att färdigställa den nya Glassvillan. Åse Edsborg driver sedan tidigare ett glasscafé på Vindö och ett i Visby, men nu tar hon och teamet sig an villan i Turinge. 

–  Det är en fin plats och bra läge, säger Åse. Åker man till exempel från Örebro till Stockholm kan man stanna till här. 

Det kan verka märkligt att starta ett glasscafé på hösten, men Glassvillan kommer att bli så mycket mer än det. Här erbjuds även mat och dryck under det nya konceptet Glassvillan bistro. Åse berättar att matkonceptet kommer att bestå av en form av pizza-tapas där rätterna inte ska vara så pass tungaatt man inte orkar äta glass efteråt. Genom att erbjuda smårätter kan man också ta flera olika smaker. 

–  Då funkar det för hela familjen. Det blir inte så ”svår mat”, utan enkel för även barn och unga. 

Åse, som bor på Vindö, berättar att glasscaféet på Vindö öppnade påsken 2021 och att det blev en succé från start. Året därpå öppnade de i Visby och även där såg de att det var populärt. 

–  Glass är ju en väldigt populär produkt. Den är enkel och du behöver inte ta några stora beslut. 

Det som skiljer Glassvillans glassar från andra är att allt är hemmagjort. Åse beskriver det som smakfullt och lekfullt. De serverar sin glass i olika kreationer och kombinerar sedan med krisp, sås och annat gott för att skapa både textur och smak. Glassen såväl som såser och krisp är lagad från grunden. 

–  Menyn är ganska lekfull, vi använder till exempelvis lekfulla ord när vi namnger alla glassar, säger Åse. Sen försöker man följa trender. Nu har vi till exempel haft Barbie och Ken-glass, som har varit väldigt populär. 

Att det blev just glass beror på att Åse gick en glasskurs sedan var hon fast. Den ursprungliga tanken var att öppna ett bilmuseum på Vindö och där skapades även idén om att kunna äta glass och fika i och med sitt besök. 

Glassvillans glassar har lekfulla namn och kreationer, som Brandbilen, Friskis & sötis, och Glassbilen.

År 2022 deltog de i GlassSM, som bestod av fyra kategorier. Glassvillan tog hem brons i kategorin Hasselnöt och guld i Glassmästarens val med sin glass med brynt smör och kardemumma. 

–  Den mest populära glassen är Brynt smörglass, toppad med kardemumma och krisp. Det är lite som att äta en kardemummabulle. Den skulle jag nog säga är vår signatursmak. 

Åse själv berättar att hennes personliga favoriter är hallonsorbet och glass med brynt smör. Ibland kanske man vill prova något nytt som man inte ätit förut och då är Glassvillan ett bra alternativ. 

–  Det är skillnad på glass och glass, säger Åse. Vi serverar i riktig skål med metallsked, inte pappersmuggar och träskedar. 

Eftersom det är färre som äter glass på vintern, kommer de då att fokusera mer på maten istället. De kommer också att erbjuda en Gelatodisk med take away-bägare. 

–  Vi vill öppna till höstlovet, det hoppas jag verkligen, avslutar Åse. Vi kanske inte fått serveringstillstånd till dess, men mat, glass och godis kommer i alla fall att finnas. 

Läs även:

Lämna ett svar