Bulldoften spred sig över Mariefred 

av Katrin Nilsson
Det är 4 oktober och Mariefred doftar kanelbulle.

Doften av nybakade bullar fyllde Mariefred på onsdagen då kanelbullens dag traditionsenligt firades. På Blå katten hade man laddat upp och var redo för anstormningen av bullsugna.  

– Vi har bakat många idag. Jag gillar kanelbullar men har inte ätit någon själv ännu, säger Christina Marner, som driver Blå katten tillsammans med Sandra Edvinsson.

Allt kommer från deras eget bageri. Christina har ansvar för bullbaket även om det är Sandra som för övrigt bakar på Blå katten, medan Christina lagar maten.  

De säljer många bullar den här dagen, men det finns också fler etablissemang där man kan hitta det kaneldoftande bakverket.  

Christina Marner på Blå katten har bakat extra många kanelbullar.

– Det är stor konkurrens på Kanelbullens dag, både från butiker och andra bagerier, säger Christina. 

Kanelbullens dag har växt och förra året åt enligt Sveriges bagare & konditorer 58 procent av Sveriges befolkning en bulle eller fler 4 oktober. De räknar i år med att runt 9,5 miljoner kanelbullar kommer att avnjutas i Sverige. 

I Mariefred har många anammat traditionen och gett sig ut på stan för att avnjuta en bulle på kafé, ta med den till hemmets lugna vrå eller låta den förgylla trekaffet på jobbet.  

Annas hembageri är det en strid ström av kunder som både vill ha kanelbullar och andra bakverk.  Robert Schweitz plockar bullar för glatta livet och hans fru Anna står i köket och bakar.  

De har i alla fall hunnit smaka på dagens rika skörd av kanelbullar.  

– Jag åt precis en bulle med kall mjölk till. Det var jättegott, berättar Robert.  

Anna började dagen med en bulle men efter det har hon nöjt sig med att baka.  

– Sedan har jag mest insupit doften. 

På Två goda ting säljer Nike Carrier Eliasson kanelbullar från Bageri speceri.

Två goda ting säljer kanelbullar från Bageri speceri i Stallarholmen. De gick åt i ett nafs när de öppnade i morse berättar Nike Carrier Eliasson. 

– Jag fick köra och hämta en extra leverans med en gång. 

Bageri speceri har eget bageri i Stallarholmen. Där producerar de både bullar och bröd bakat på ekologiskt mjöl. Förutom bullarna har Två goda ting knäckebröd och bröd från bageriet. 

Nikes egen favorit är vaniljbullen, men kanelvarianten är också god.  

– De är väldigt mjuka och saftiga. Dessutom är de vackra. 

Läs även:

Lämna ett svar