Emelie skapar konst mellan två världar 

av Jennifer Lundkvist
Just nu visas Emelie Farkas verk på POM Gallery i Mariefred. Det är ett intressant möte mellan djur och människa, färg och form.

Den 7 oktober var det vernissage för Emelie Farkas utställning ”Mellan två världar” på POM Gallery i Mariefred. Konstverken är inspirerade av fabler, natur och makt. Utställningen pågår till och med den 19 november. 

Emelie kommer ursprungligen från Skåne men har flyttat runt en del, bland annat till Småland och sen till Gävle. Idag studerar hon sista året på Konstfack i Stockholm, där hon riktar in sig på keramik och glas. I hennes konstnärskap blandar hon material som kan kopplas till de olika platser där hon tidigare bott, bland annat glas som förknippas med glasriket i Småland. 

I hennes utställning ”Mellan två världar” för hon in djurvärlden i människornas värld och vice versa. Redan som liten drogs hon åt fablernas värld och naturen är en stor inspirationskälla. 

–  Jag känner en stark dragning till djuren, säger Emelie. Jag gör som en egen värld med dem. 

Krås och krona är återkommande i Emelies konst. Djuren kan ha kråskragar för att representera personer med makt och hornen kan ses som en krona. Det är viktigt för Emelie att få in ett maktperspektiv. 

Ett annan återkommande objekt i den här utställningen är det rosa jakttornet. På innergården utanför galleriet står ett stort, rosa jakttorn och inomhus står flera små. De visar hur man kan arbeta kring färg och form, även där utifrån ett maktperspektiv. 

–  Det handlar om att man övervakar någon som inte vet om att den blir övervakad – utifrån djurens perspektiv. Det ska skapa dynamik mellan mina skulpturer och målningar. Det blir det ju till exempel också med den här rosa färgen. 

Emelie finner mycket inspiration i djurriket och i naturen. När hon går i skogen kan hon reflektera mycket över de mänskliga spåren, och hur djurstigar och människostigar möts. I hennes målningar kan djuren figureras i mänskliga situationer och Emelie tror att djurmotiven gör det enklare att ta emot hennes målningar, även för barn. 

Att måla, skulptera och skapa är ett sätt för Emelile att uttrycka sig. Nästan som en typ av dagbok. 

–  Det handlar om att få ut känslor och tankar som man vill förmedla, säger hon. 

Som konstnär beskriver hon sig som nyfiken och som ett signum för detta använder hon en kikare som hon ritar in i sina bilder. Hon beskriver sig också som materialbaserad, nyfiken på olika material och vad som går att göra. Hon är även nyfiken på olika platser och möten. 

 – Kikaren är symbolisk för mig, hur jag ser på min omvärld. Att jag zoomar in och analyserar. 

Emelie kommer från en liten stad som heter Näsum i Bromölla kommun. Hon är uppvuxen på landet och har alltid haft nära till djur och natur. Hennes konst handlar mycket om de platser som hon har flyttat till. Ibland återvänder hon till exempel till Gävleborg för att ta in naturen och få inspiration. 

I november kommer Emelie tillsammans med klasskompisen Elena från Konstfack att ställa ut på Olofströms konsthall i Blekinge. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit med flera utställningar. I framtiden hoppas hon kunna fortsätta att skapa helheter och jobba med flera olika material och tekniker. 

–  Drömmen är att inte binda mig till det ena eller andra, säger Emelie. Jag ser mig som en multimateriell konstnär som håller på med glas, metall, keramik och måleri. 

”Mellan två världar” går att se fram till den 19 november. 

Läs även:

Lämna ett svar