Matilda utforskar det okända

av Katrin Nilsson
De flesta känner Matilda från Åkers Blomsterbruk.

Att få kontakt med de döda kan vara en hisnande tanke. Många blev också överraskade när de såg på Facebook att Matilda Poser just slutfört en mediumutbildning.  

– Vissa är skeptiska, men det är roligt när jag gått ut med det här, hur många som faktiskt är intresserade och tycker att det är spännande. Jag blir stannad på Ica varje dag nu sedan jag lade ut inlägget.

Många hajade till när Matilda från Åkers blomsterbruk publicerade sitt kursintyg från mediumutbildningen hon gått. Matilda berättar att det här började redan när hon var barn.   

– När jag var liten var jag extremt mörkrädd. På kvällen var jag alltid tvungen att ha lampan tänd och dörren öppen.  

Hon ville aldrig gå och lägga sig utan att någon annan i familjen var vaken. 

– Det hände så mycket. Jag kunde höra steg i hallen, eller knackningar. Någon kunde komma och sätta sig på sängkanten.  

r hon blev äldre försvann rädslan och hon blev istället intresserad och ville utforska vad det här kunde vara.  

– Jag förstod att jag kunde känna in energier och tyckte att det var något positivt.  

Det har varit många positiva reaktioner när hon gått ut med det här men också motsatsen.  

Det rapporteras ibland i media om människor som utnyttjas när de är som mest utsatta, till exempel när en anhörig har gått bort. Det har funnits rättsfall där personer dömts för att ha lurat av människor pengar under falska förespeglingar. 

Matilda har också träffat på personer som har varit skeptiska.  

– De har varit jätteotrevliga och har till exempel sagt att jag ska gå till en psykolog och skaffa hjälp.  

Att man får de här reaktionerna tror Matilda gör att många drar sig för att vara tala om att man har det här intresset. Hon tycker att det finns så många religioner och olika saker att tro på, alla väljer själva.  

– Vissa tror på gud, jag tror på spöken.  

En del är alltså skeptiska till att människor skulle kunna se och höra andar och att presentera några vetenskapliga bevis är av förklarliga skäl svårt.  

samma gång tror många svenskar att man kan ha paranormala förmågor, enligt en undersökning som SOM-institutet gjort. Enligt den tror 21 procent att det finns personer som kan samtala med de döda, 20 procent tänker att det finns människor som kan minnas händelser från tidigare liv. Dessutom tror var tredje svensk att vissa besitter ett sjätte sinne.  

Skepticismen till förutspåelser för framtiden är, enligt undersökningen, lite större. 18 procent trodde det var möjligt för vissa att förutspå vad som ska ske framöver med hjälp av till exempel tarotkort.  

Intresset för andar och mystiska fenomen som människor upplever i sitt hem är stort just nu. Program som Det okända och Spökjakt har många tittare.  

Matilda känner Andreas Hamrén Österlund, som varit med i båda programmen. När han skulle starta sin nya distansutbildning lottade han ut platser. Matilda vann och såg det som en chans att lära sig mer.  

– Andekontakten föndrades med den här utbildningen. Förr bara kom det. Jag visste inte hur jag skulle hantera det.  

Matilda menar att det är viktigt att berätta hur hennes förmåga fungerar och vad hon kan och inte kan göra. Människorna som deltar i en seans vill ha kontakt med någon som har gått bort.  

– Jag kan få ta kontakt med deras anhöriga även om man aldrig kan bestämma vem som ska komma fram.  

Seanserna framkallar alltid starka känslor hos dem som deltar.  

– Jag har aldrig gått ifrån en sittning utan att någon sitter i tårar. Att man fått den här kontakten gör jättemycket. 

Läs även:

Lämna ett svar