Sandra från Mariefred kom tvåa i floristtävling 

av Jennifer Lundkvist

Sandra Lundblad växte upp i Mariefred och hade en kämpig skolgång. Det fanns inte tillräckligt med resurser och stöd för de elever som behövde extra hjälp, men Sandra fann istället hjälpen i Helen Jansson. Helen drev Floristen i Mariefred och tog emot Sandra med öppna armar. 

Helen såg potential i Sandra, som hade sin praktikperiod hos henne, och tyckte att hon en dag borde bli florist. 

–  Hon fick mig att inspireras och jag hamnade efter mycket om och men på Södertälje praktiska gymnasiet, med inriktning florist, säger Sandra. 

Tre års studier med praktisk undervisning, och många timmar på en riktig arbetsplats, resulterade i att hon till slut tog studenten med ett hedersutnämnande i Skol-DM och ett yrkesbevis i handen. Hon var nu redo för ett liv bland blomster. 

Sandra Lundblad från Mariefred kom nyligen tvåa i en floristtävling där hon tävlade för tredje gången. Nästa gång når hon elitnivå.

Kärleken förde henne till Helsingborg, där hon idag bor sedan fyra år tillbaka. Hon arbetar idag på en nyöppnad blomsterbutik sedan årsskiftet, något hon beskriver som ett drömjobb. Det var i början av hennes anställning som chefen frågade om hon gillade att tävla. 

–  Tja, varför inte, tänkte jag då. Sen om jag skulle komma först eller sist, det kvittade. Så länge jag fick ha roligt. 

Hon tävlade nyligen i årets upplaga av Flower Grand Prix, en tävling i blomsterbinderi där både elit och debutanter tävlar. De tävlande får hemliga uppdrag som presenterades i samband med tävlingen och både färgskala och inspiration hämtades från en av Elmia Garden trender. 

Tävlingen avgjordes på Elmia Garden i Jönköping. Det var den tredje gången som hon ställt upp i tävlingen. Trots att Sandra har jobbat i flera år med blomster räknas hon fortfarande som debutant fram tills hon har tävlat tre gånger. Sedan övergår hon till elitklassen. 

–  Jag tävlade min sista gång som debutant och tog hem andra placering, säger Sandra stolt. Jag kunde knappt tro det var sant. Där stod jag, tjejen som alltid fått höra ”av dig kommer det inte bli något”. Vilken revansch, tänkte jag. 

Uppgifterna inför tävlingen var hemliga fram till start. Arbete nummer ett skulle bli en bukett i en hög vas och arbete nummer två en dekoration som var tvungen att innehålla minst två och max åtta ljus. 

–  Jag gick in med inställningen att ha riktigt roligt och göra det jag älskar. Att blomstra. För det är bland blommorna jag trivs bäst. 

Med musik i hörlurarna lät hon fantasin flöda. Klockan 16:30 var det dags för prisutdelning och domarna dömde efter färg, form, kompositioner och teknik. Sandra fick flest poäng i uppgift två och med endast åtta poäng från första platsen hamnade hon på en andraplats totalt. 

–  Jag känner mig som en vinnare, som vågade och tog chansen att testa mina vingar. Jag har ännu inte riktigt kunnat smälta att det gick så bra. Min brorson sa att alla som tävlar är vinnare. Det hade jag inom mig och kanske var det därför det gick så bra. 

Från och med nu väntar tävlingar på elitnivå för Sandra när det blir dags för nästa Flower Grand Prix. 

Läs även:

Lämna ett svar