Tjugoårsjubileum för World’s Children’s Prize Ceremony

av Jennifer Lundkvist
Det blev en gripande ceremoni, som bjöd på både musik, sång, hopp och livsöden.

World’s Children’s Prize är ett av världens största utbildningsprogram, som ger barn möjlighet att bli förändringsskapare (game changers) och kan stå upp för alla människors lika värde, demokrati, barns rättigheter och hållbar utveckling. WCP är skapat av Magnus Bergmar och drivs sedan starten 2000 i Mariefred. 

I år firar WCP att fler än 47 miljoner barn världen över har utbildats och stärkts genom att delta i programmet. De allra flesta barnen visste inte om att de hade rättigheter innan de deltog i programmet. Idag har dessutom över 700 000 svenska elever deltagit och tiotusentals av dem har varit från Södermanland. 

I det årliga programmet ingår att barn är med och röstar fram tre barnrättshjältar för året som gått. Barn från världens alla hörn har via World’s Children’s Prize hedrat 57 barnrättshjältar, som sammanlagt kämpat i 1670 år för de mest utsatta barnens rättigheter. Av medier har det även kallats Barnens Nobelpris. 

Vid en ceremoni på Gripsholms slott den 4 oktober hyllades årets tre barnrättshjältar för sina insatser. 

plats under ceremonin var förutom alla hedersgäster, barnjuryn och H.M. Drottning Silvia även Strängnäs kulturskola, Lilla akademien och strängnäsbandet Pseudo. Kulturskolan inledde med vacker stämsång av John Farnhams låt You’re the voice innan barn från Lilla akademien tog vid. Efter det intog barnjuryn och drottningen sina platser. 

En av årets barnrättshjältar var Mohammed Rezwan. Han fick utmärkelsen för sin 25-åriga kamp för barns rätt att gå i skolan trots översvämningar och ökad fattigdom. Med sina båtskolor hämtar han barnen där de bor och hans organisation SSS har även flytande bibliotek och hälsokliniker. 

En annan hjälte var Cindy Blackstock som jobbat för urfolksbarns lika rätt till skola och hälsa under trettio års tid. Hennes arbete har bidragit till att 165 000 urfolksbarn i Kanada har fått bättre skolor och annat som behövts för att skapa en trygg barndom. 

Drottningen avslutade med att berätta hur stolt hon var över allihopa. Barns rättigheter är något som engagerat drottningen i många år och hennes organisation H.M. Queen Silvia’s Care About the Children Foundation är en av WCP’s samarbetspartners.

Thích Nu Minh Tú blev årets tredje barnrättshjälte. Hon var inte på plats under ceremonin men hyllades för sin långa kamp för földralösa barn och för barn som inte kan växa upp med sin familj. På grund av sviterna efter Vietnamkriget lider människor än idag och många förlorade allt de ägde, blev skadade eller sjuka. Thích Nu Minh Tú stöttar barnen med trygghet, kärlek, mediciner och lek samt hjälper de med födelsebevis och namn för att kunna börja skolan. Hon vill att alla barn ska lära sig att respektera varandra och kunna vara sig själva. 

Två av tre barnrättshjältar var på plats för att ta emot sitt pris. Den ena var Mohammed Rezwan och den andra Cindy Blackstock.

Kvällens konferencier var Kimberley Fusire från Zimbabwe, som i slutet av kvällen meddelade att det här var hennes sista år som konferencier. Hon riktade sig bland annat till drottning Silvia och berättade att drottningen bara har blivit vackrare med åren. Hon passade även på att be om en applåd för grundaren Magnus Bergmar för det jobb han gör, trots att han inte tycker om att synas så mycket själv. 

Efter många gripande berättelser och imponerande framträdanden var det dags för drottning Silvia att säga några ord. Drottningen har själv varit engagerad i barnrättsfrågor i många år och är en av World’s Children’s Prize Foundations samarbetspartner. Hon sammanfattade kvällen med några välvalda ord. 

–  Jag är stolt över er allihopa, sa drottning Silvia. 

Läs även:

Lämna ett svar