Ugglans grill & glassbar gör comeback

av Jennifer Lundkvist
Ömer Uzunkir och hans två bröder ska tillsammans driva det nya gatuköket, där de en gång i tiden växte upp. Även barnbarnen kommer att kunna sommarjobba här.

Lagom till Strängnäs marknad kommer Ugglans park återigen få ett nytt gatukök, när ägarna för fastigheten nu öppnar Ugglans grill & glassbar igen. Det är Ömer Uzunkir, som tillsammans med sina två bröder kommer att driva gatuköket, som deras far Recep Uzunkir en gång startade. 

Efter att de tidigare hyresgästerna flyttat ut funderade familjen på om de skulle leta efter någon ny hyresgäst eller göra något själva. Eftersom familjen tidigare driver både Majastugan och Mariefreds hamnkafé och även har drivit Royal Street i Enköping, fanns redan alla kunskaper och affärsidéer klara. Beslutet blev därför att sönerna skulle ta över Ugglans och lagom till Strängnäs marknad slår man upp dörrarna för den nya men gamla – gatugrillen med glassbar. 

–  Det är pappas fastighet, berättar Ömer. Sedan har han arrenderat ut det några gånger, men det är tufft att vara småföretagare och betala hyra. Gör vi det själva kan vi hålla nere de fasta kostnaderna. 

Ömers pappa Recep Uzunkir kom till Sverige när han var 17 år för att studera. Han började då också att jobba på ett gatukök mittemot Gröna Lund och fattade tycke för branschen. I slutet av 70-talet kom han till Strängnäs och har drivit många verksamheter under åren. 

–  Pappa är en pionjär inom gatukök. Han har även tagit den italienska mjukglassmaskinen till Strängnäs. 

Idag är Recep 70 år och jobbar fortfarande, när han vill och orkar. Under somrarna brukar han stå i Majastugan och på vintern åker han hem till Turkiet. 

Recep Uzunkir kan räknas som en pionjär inom gatukök. Han har drivit flera verksamheter och jobbar än idag på Majastugan i Mariefred varje sommar.

Ugglans grill & glassbar kommer att bli familjens tredje pågående verksamhet. Sönerna kommer att turas om med att jobba i gatuköket och deras barn kommer så småningom att sommarjobba där. Det är ett familjeföretag på riktigt, med en lång historia. 

–  Vi har ju jobbat här hela vår ungdom, säger Ömer. Vi är uppvuxna i restaurangbranschen. 

Det nya gatuköket kommer att behålla det klassiska gatuköksutbudet men också erbjuda glass, våfflor och milkshake. För den som minns Royal Street kommer det att bli som en sammanslagning av det och grillen. 

–  Vi ska behålla det gamla, klassiska, men sen har vi lite nyare touch på vissa grejer. 

Enligt Ömer är det många strängnäsbor som har efterfrågat ”det klassiska gatuköket”,r man kan köpa en korv eller en glass i luckan och sen gå och sätta sig på en parkbänk någonstans. 

sommaren kommer de att lägga mycket fokus på glassbaren och inomhusserveringen kommer att byggas om till glassbar och våffelstuga. Serveringen kommer då istället att flyttas ut i en mysig och blomstrande miljö i svalkande skugga blandat med gassande sol. 

–  Vi är duktiga inom glass, så på sommaren förvandlas insidan till en glass- och våffelstuga med milkshake, säger Ömer. Det är den retro- och nostalgiska känslan som vi ska försöka komma åt. 

r vi träffar sönerna har de precis fått nyckeln, ochbara två veckor kommer de att öppna gatuköket, lagom till Strängnäs marknad. Man kommer att börja successivt och sedan färdigställa lite i taget. Till sommaren kommer det att vara helt klart. 

–  Vi börjar successivt. Vi öppnar till marknaden, sen kör vi bara luncher och helger. Sen ökar vi fram till våren samt bygger om till glassbaren. 

Ömer berättar att gatuköket kommer att ha rimliga priser och man ska kunna bli mätt under hundringen. Det ska vara prisvärt och klassiskt på flera sätt. 

–  Det är nånting med nostalgi, avslutar Ömer. Att ta sig tillbaka till det lättillgängliga. Man ska inte behöva planera för att köpa en korv och glass. Vi vill ta gatuköket tillbaka till dess forna glansdagar. 

Läs även:

Lämna ett svar