KANTAR-undersökning visar: Väggrepp på snö och is viktigast för bilister vid val av vinterdäck

av Mariefreds tidning/Måsen

När nya vinterdäck ska väljas till bilen tycker bilister att greppet på snö och is den viktigaste frågan. Det visar en undersökning som Kantar har gjort på uppdrag av Energimyndigheten och Däckbranschen, i samverkan med Däckrazzia.

Årets Däckrazzia är avklarad och närmare 1 000 bilister fick sina däck kontrollerade längs sommarvägar runt om i landet. När vintersäsongen nu tar vid ska sommardäcken ställas undan och vinterdäcken monteras på bilen.

Väggrepp på snö och is viktigast

I samverkan i Däckrazzia, och på uppdrag av Energimyndigheten och Däckbranschen, har analysföretaget Kantar undersökt vad bilister tycker är viktigt när de ska välja nya däck. 1 500 personer svarade hur de värderar olika egenskaper vid val av nya vinterdäck. 42 procent tyckte att väggreppet på snö och is var den viktigaste frågan. 30 procent angav “resultat i däcktest”.

– Det finns flera olika typer av däck som är godkända på vintern, som prioriterar olika egenskaper, säger Mattias Hjort som är forskningsledare på Väg- och Transportforskningsinstitutet (VTI). Vi tolkar resultatet av denna undersökning som att de flesta bilister vill ha däck som fungerar bäst när väglaget är som tuffast på vintern, när det är snö eller is på vägen.

– För dubbfria vinterdäck kan det finnas en symbol för isgrepp på energimärkningen, som visar att däcket är anpassat för isiga vägar i Norden, säger Anders Hallberg, projektledare på Energimyndigheten.

Övriga frågor fick inte alls lika hög andel som förstahandsval. Sju procent angav att greppet på vått väglag var viktigast, sex procent angav varumärket, fem procent livslängden, tre procent bränsleförbrukningen kopplat till rullmotståndet och två procent svarade “bullret”. Nästan inga tyckte det var viktigast hur bra materialet i däcken kan återvinnas. Under kategorin ”annat” skrev de fem procent som valde detta som förstahandsval vanligen pris, men också till exempel rekommendation eller miljöpåverkan.

Läs även:

Lämna ett svar