Anna vill se en lekfull temapark i Slottsparken 

av Jennifer Lundkvist
I ett medborgarförslag vill Anna Numan att Lottenlunds lekplats i Slottsparken utökas för att bli mer tillgänglig för lek och umgänge i alla åldrar. Det centrala läget menar Anna är attraktivt, men lekplatsen i sig är för liten och trång.

Anna Numan bor strax utanför Mariefred med sambo och tre barn i åldrarna 1, 3 och 14. Familjen är inflyttad från Stockholm sedan två år tillbaka och Anna berättar att det där fanns många lekområden, vilket är något hon saknar i Mariefred. Därför skickade hon nyligen in ett medborgarförslag till kommunen om att bygga ut Lottenlunds lekplats i Slottsparken. 

Med perspektivet att vara nyinflyttad, och med tanke på att Mariefred är en så stor sommarstad med högt tryck av turister på sommaren, vill Anna gärna se en förändring inom just lek och aktivitet. 

–  Med tanke på den otroliga mängd barnfamiljer som har flyttat in så tycker inte jag att det finns någon självklar samlingsplats för lek och umgänge för barn i alla åldrar, säger Anna. 

Strängnäs lekpark i Västerviken tar Anna upp som ett exempel på en stor, interagerande lekpark med många olika moment och svårighetsgrader. Dessutom finns det bänkar för att fika och umgås. I Mariefred finns inget liknande alternativ dit man kan gå efter förskolan eller en helg. 

–  Jag tycker att det är självklart att det borde finnas ett sådant alternativ med tanke på hur många som ändå rör sig i stadskärnan. 

Annas förslag till kommunen är att utöka den befintliga lekplatsen i Slottsparken. Här finns idag tre gungor, en snurra och en ställning med tunnel, hängbro och rutschkana. Det finns gott om gröna ytor i parken och Anna menar att den trånga och tråkiga parken skulle kunna byggas ut för att skapa större möjligheter till lek och samling för såväl mariefredsbor som besökare. 

–  Jag tycker att det är konstigt att man som kommun får godkänna den mängden nyproduktion, men sen inte ta ansvar över lekparker, skolor och förskolor. Man har knappt gjort någonting för att förbättra något, men det har ju flyttat in en väldigt stor mängd människor. 

Anna bor med sin familj strax utanför Mariefred och flyttade hit för två år sedan.

I Marielundsviken håller man just nu på och bygger en park, men den ligger långt ifrån centralt och är mest till för de som bor i området. 

Ett liknande förslag om att utöka Lottenlunds lekpark kom redan för fem år sedan, men ännu har det inte hänt något och i förhållande till hur mycket man bygger ut staden och hur många som har flyttat in är det hög tid att frågan tas upp på nytt. 

Ett medborgarförslag behöver 30 underskrifter eller fler för att gå vidare för politisk diskussion. I skrivande stund har Annas förslag fått 51 underskrifter. Inlägget på Facebook har också fått många positiva kommentarer. 

–  Jag får den känslan när jag träffar folk på exempelvis öppna förskolan att det är en genomgående önskan från föräldrar att det skulle finnas en bättre park lokalt, säger Anna. 

En större park är något som Anna tror skulle dra mer folk. Trots att det finns utrymme för att bygga ut lekplatsen ligger problematiken i vem som äger marken och att det finns olika aktörer kring platsen. Dock menar Anna att platsen lika gärna kan vara någon annanstans, huvudsaken är att den finns någonstans centralt. 

I Stockholm finns det ett stort utbud med temaparker och Anna ser gärna något liknande i Mariefred, kanske med slottstema med tanke på läget. 

–  Att åka till en riktigt bra lekpark blir ju som ett utflyktsmål i sig, avslutar Anna. Det skulle kunna stärka Mariefred ytterligare även under alla säsonger, inte bara på sommaren, om man hade en riktigt bra lekpark. 

Röstningen på medborgarförslaget är öppen fram till den 6 januari. 

Läs även:

Lämna ett svar