BOOKworms i Mariefred vill inspirera unga till läsning  

av Katrin Nilsson
BOOKworms för unga mellan 13 och 16 välkomnar nya deltagare, berättar Eva-Marie Lind.

BOOkworms Mariefred är en bokklubb för unga, där man träffas regelbundet och pratar om litteratur, pysslar och fikar. Nu har man just startat en grupp som vänder sig till de lite äldre, mellan 13 och 16 år.  

– Vi vill inspirera till läsning genom att diskutera böcker man läst och reflektera över innehållet och hur de är skrivna, berättar Eva-Marie Lind, som är social bibliotekarie på Mariefreds bibliotek.

BOOkworms är en bokklubb för alla läsintresserade unga som gillar att diskutera böcker och är sugna på att dela sina läsupplevelser med andra. 

När man träffas pratar man om en utvald bok varje gång. Här har man också möjlighet att berätta om sina egna favoriter och ge varandra tips på böcker att läsa.  

Janne Teller.

BOOKworms har funnits i många år i Mariefred. Sedan tidigare finns det en grupp för barn mellan 10 till 12, men nu har man också startat en med lite äldre ungdomar, mellan 13 och 16.  

– Gruppen för de mellan 10 och 12 är full, men i gruppen för äldre välkomnar vi nya deltagare trots att den redan har dragit igång, berättar Eva-Maria. 

Om man är intresserad av att delta går det bra att bara dyka upp ifall man inte har haft möjlighet att anmäla sig.  

Förutom att prata litteratur bjuder biblioteket på fika och det händer också att man pysslar. 

– De har till exempel gjort bokmärken. 

Nästa tillfälle kommer man att läsa Intet av Janne Teller. I boken bestämmer sig högstadieeleven Pierre Anton för att livet är meningslöst. Han lämnar skolan för att klättra upp i ett plommonträd och stanna där. 

Vid nästa tillfälle kommer man att läsa Intet av Janne Teller.

Intet har uppfattats som så kontroversiell att den förbjöds i sitt hemland Danmark när den först kom ut 2000. När Pierre Anthon i boken ifrågasätter meningen med livet ger det upphov till en serie av skrämmande händelser när hans klasskamrater försöker motbevisa honom.  

Den danska författaren Janne Teller hade en karriär innan hon blev författare. Hon arbetade med konflikthantering för FN och EU.  

Idag har boken givits ut i över 20 länder världen över och gett upphov till filmatiseringar och scenuppsättningar. Intet har tagits uppfattats som banbrytande och prisats av många recensenter.  

”Den här vackra och skrämmande boken fick mig att stanna upp. Som så många andra läsare världen över kunde jag inte lägga den ifrån mig.” The Guardian. 

I Strängnäs finns BOOKworms i alla kommundelar. Är man intresserad kan man kontakta sitt närmaste bibliotek.  

Det är olika vilka böcker man läser.  

– Vi har valt böcker som vi tänker kan vara intressanta för den här gruppen. Vill ungdomarna sedan vara med att välja så är vi öppna för det, berättar, Eva-Marie. 

Nu är det två gånger kvar före jul för gruppen 13 till 16 år, sedan är det tänkt att man fortsätter nästa år. 

– Det går bra att komma och testa ifall det här är något som man tycker är spännande och intressant.  

Intet finns på biblioteket om man vill låna den, men man behöver inte förbereda sig genom att läsa boken, ifall man inte har möjlighet, förklarar Eva-Marie Lind. 

– Ungdomarna är välkomna att bara dyka upp om de är intresserade.  

Läs även:

Lämna ett svar