Förbjudna böcker uppmärksammas i Mariefred 

av Katrin Nilsson
Bland de förbjudna böckerna finns många oväntade titlar.

Sagan om ringen, Djurfarmen, Bröderna Lejonhjärta. Listan är lång. Förbjuden litteratur lyfts nu fram i hela Sverige under Banned Book Week. Bland titlarna finns många av våra mest uppskattade klassiker.  

– Det är väldigt viktigt att uppmärksamma, eftersom böcker som vi tycker är självklara har varit eller är förbjudna, säger Stina Linse, förste bibliotekarie i Mariefred

Mariefreds bibliotek är en av de många platser i Sverige där man belyser problemen med censur och förbud av litteratur. När man kommer in i biblioteket möts man av en utställning där man bland annat presenterar ett antal böcker som är eller har varit förbjudna någonstans i världen.  

Det är väldigt viktigt att uppmärksamma eftersom böcker som vi tycker är självklara har varit eller är förbjudna, säger Stina Linse, förste bibliotekarie på biblioteket i Mariefred.

r kan man se oväntade titlar som Bröderna Lejonhjärta.  

– I forna Tjeckoslovakien var den förbjuden för att man där var rädd att den skulle inspirera till uppror, förklarar Stina.   

Bland böckerna finns också serien om Harry Potter. 

– Harry Potter är förbjuden bland annat i vissa delar av USA, Bulgarien, Förenade Arabemiraten och Grekland på grund av ockult innehåll. 

Skolorna som förbjudit Harry Potter har varit religiösa och uppfattat innehållet i böckerna som hädelser och svartkonst.  

På utställningen får man information om hur det ser ut med bokförbud idag och historiskt och vad som är motiven. Slår man upp första sidan får man mer information om just den boken, var den är förbjuden och vad orsaken var.  

Böcker kan förbjudas på olika sätt, genom att de inte får säljas eller genom att de censureras. De kan också plockas bort från skolor eller bibliotek.  

Förbuden kan initieras av till exempel myndigheter, polisen, religiösa grupper eller skolor. Motiven varierar. Det kan vara att boken innehåller samhällskritik eller att man uttrycker en annan tro än den som förhärskande.  

På utställningen får man information om hur det ser ut med bokförbud idag och historiskt och vad som är motiven.

Banned Books Week i Sverige organiseras av Dawid Isaak-biblioteket tillsammans med Svenska PEN. Böckerna man listat i samband med veckan kommer från Banned Books Week Coalition i USA. De startade I USA 1982 i samband med att de märkte att fler och fler böcker förbjöds på olika sätt.  

– Banned Books Week har funnits länge i USA, men det är första året man gör en stor satsning här i Sverige.  

Listan innehåller inte samtliga förbjudna böcker och på grund av att rörelsen startade i USA är böcker därifrån överrepresenterade.  

I topp bland de förbjudna böckerna som man har tagit fram för 2022 ligger många titlar med HBTQ-tema. Det finns också böcker om rasism, som The Hate U Give av Angie Thomas, berättar Stina.  

– Den 16-åriga Starr Carter blir vittne till ett mord när en svart pojke skjuts till döds av en vit polis. 

Kombinationen av polisvåld och rasism har gjorts att boken har plockats bort från vissa bibliotek och skolor i USA. I South Carolina försökte polisfacket också få bort boken från en lista i en gymnasieskolas rekommenderade sommarläsning med motivet att den gav upphov till polishat.  

– Det är en skildring av våld i USA med väldigt explicit språk. The Hate U Give är en ungdomsbok som på ett drabbande sätt skildrar rasism, säger Stina.  

Läs även:

Lämna ett svar