Mariefreds skytteungdomar bäst i Sverige

av Jennifer Lundkvist
För några veckor sedan tävlade sex ungdomar i skol-SM med stora framgångar – fem av dem tävlade i högstadieklassen och en i gymnasieklassen.

Nyligen avgjordes skol-SM i korthållsbana i gevärsskytte, där ungdomar från Mariefred-Kärnbo skytteförening tog hem flest priser av alla klubbar som tävlade. En mycket framgångsrik säsong menar Jan Nilsson, som är ordförande för klubben. Av de fem som tävlade i högstadieklassen kom alla på topp 19, där man under vinterhalvåret tränar och tävlar i luftgevärsskytte för sin moderklubb Åker-Länna Skyttegille. 

r vi besöker klubben i Åker är det ett glatt gäng ungdomar som samlats kring bordet. De sitter och spelar kort, något de gör varje gång de träffas och innan det är dags för både träning och tävling. Även under tävlingar kan de, i väntan på nästa omgång, ta fram en kortlek och spela mellan varandra på skjutbanan. Även om spelet och reglerna kanske inte alltid följer regelboken. 

I åkersföreningens luftgevärsskytte finns deltagare i olika åldrar och den äldsta som de tränar är över 90 år. Flera av ungdomarna vi träffar har skjutit sedan de var 67 år och den ena, Carl Larsson, har skjutit i tio år i moderklubben Mariefred-Kärnbo och tävlar numera på gymnasienivå i skol-SM. 

Adrian Gröndahl har skjutit i två och ett halvt år och stod efter grundomgång och final som segrare i den individuella klassen i år och blev därmed svensk mästare i högstadieklassen. 

–  Det var bra, säger han kort och skrattar. 

Med i tävlingen var även hans storebror Damien Gröndahl, som tillsammans med Malva Larsson tog hem ett guld i föreningslagtävlingen i högstadieklassen. Adrian kom tillsammans med Linnéa Gråberg tvåa i lagtävlingen. Det var med andra ord en framgångsrik säsong för gänget. 

–  De har visat framfötterna, säger ordförande Jan. 

Stiftelsen för skolskyttefrämjandet bildades år 1868 och nio år senare anordnades Sveriges första skol-SM. Sedan dess har det arrangerats varje år, med undantag för två år. Mästerskapen innebär att ungdomar mellan 12 år och 16 år har möjlighet att delta och tävla för sin skola. 

I korthåll tävlar man liggandes och utomhus. Man använder ett kaliber 22-gevär och tavlan är placerad 50 meter bort. Geväret väger drygt 4,5 kilo och placeras på en kudde för ökad stabilitet. I gymnasieklassen ska man istället skjuta med remstöd. 

–  Det är en koncentrationsidrott, säger Jan. Det är en psykisk sport snarare än en fysisk. Det går inte att slarva eller komma in med hög puls. Man måste lugna ner sig. 

Flera av ungdomarna säger att det är en kul sport och att man måste ha tillit och känna sig trygg. Att lyssna på musik kan ibland hjälpa mot finalnerver eller för att hitta fokus. 

I Strängnäs kommun finns en 50-metersbana i Mariefred. Klubben har medlemmar från Strängnäs, Mariefred och Åker. Det är valfritt om man vill ställa upp i tävlingar. De sex ungdomarna som tävlade nyligen representerade Åkersskolan, S:t Eskils gymnasium och Roggeskolan. 

r Malva hade vunnit guld i lagtävlingen kom rektorn in i klassrummet och applåderade. Nästa steg för Malva är att ställa sig upp och skjuta luftgevär stående, något hon känner sig mycket nervös inför. Då kommer det att krävas platta skor, en speciell jacka och speciella byxor samt koncentration på en helt ny nivå. 

Årets framgångar i skol-SM var mer än Jan hade kunnat hoppats på. Fram till nästa korthållssäsong är det nu luftgevär inomhus som gäller fram till slutet av mars. 

–  Den här framgången som vi hade nu var över min förväntan. Av de fem hade jag trott att kanske två skulle gå till final, men inte alla fem. 

sta år fyller Mariefred-Kärnbo skf 100 år. Kanske firas det med lite extra guldglans på den redan fyllda prishyllan. 

Läs även:

Lämna ett svar